Matarranya

Del Matarranya al món – Jorge Morera

Del Matarranya al món – 5 de desembre de 2018
IMG_20181119_154404_636

Jorge Morera és un dels jóvens del Matarranya que està vivint a l’estranger // J.Morera

Jorge Morera, MONT-ROIG, 21 ANYS. RIGA, LETÒNIA. ESTUDIANT DE GESTIÓ AERONÀUTICA

Anècdota
El primer dia de classe vam arribar i la gent de Letònia anaven vestits com si anaren a una boda: tacons i corbata. Tots els estrangers els vam mirar raríssim perquè a més, els hi portaven rams de flors als professors. Després ens van explicar que era una cosa que es feia per a presentar-se als professors de manera formal.

Que fas allí?
Estic un trimestre estudiant aquí d’Erasmus. Jo estava estudiant gestió aeronàutica i aquí la meua carrera no està com a tal, pel que vaig agafar les assignatures d’economia i gestió d’empreses i les podia convalidar igual. M’ha anat bé vindre aquí per a especialitzar-me en això. En general, a la universitat és tot molt paregut, però en una relació molt més pròxima en els professors. Segon ens van explicar, aquí la població està decreixent moltíssim i una manera d’omplir les universitats és en gent d’intercanvi, els valoren molt també.

Com vas decidir marxar?
Sempre m’havia paregut que era una experiència que havia de fer i sempre m’havia apetit molt. L’any abans el vaig sol·licitar, però no vaig poder anar-hi i ho vaig tornar a sol·licitar este darrer any de carrera, així que vaig marxar. Feia dos anys que vaig voler anar a Berlín, però em demanaven l’alemany i em vaig tirar enrere, este curs vaig veure Riga a les destinacions i vaig pensar que era un lloc desconegut que em va cridar l’atenció. Realment, Riga és la casella més roïna del Monopoli que tinc a casa i per això vaig vindre aquí.

Quins han sigut els mitjos que has tingut per a marxar?
El procés Erasmus porte fer molts papers i estar pendent de moltes coses. Respecte a la beca, tot el món rep una beca econòmica depenent del país a què vas, entre 200 i 300 euros. A més, a Espanya a la majoria de comunitats donen una ajuda, a mi me la donen des de Catalunya i són també uns 200 € mensuals.

On vius? Com és la ciutat?
Jo abans de vindre em vaig posar en contacte en una xica que havia estat l’any anterior a Riga. Em va recomanar que buscara pàgines de Facebook i així ho vaig fer. La veritat és que hi havia moltes coses i pareixien de fiar. Amb una amiga de la universitat d’aquí vam trobar pis fàcilment i al centre de la ciutat. També vam pensar de marxar a residència però estava una mica més lluny i ho vam decidir quan ens van recomanar anar a un pis. A les residències sempre tens tot el que vols, anar de festa o anar a dinar amb gent de tot el món, però a classe també coneixes a moltíssima gent.

Jorge Morera está vivint a Latvia durant un semetre amb la beca Erasmus // J.Morera

Jorge Morera está vivint a Latvia durant un semetre amb la beca Erasmus // J.Morera

Idioma
Aquí es parle letó, és un idioma molt difícil i no sé dir res més que “gràcies” i “hola”. També hi ha molta gent russa, un 40% de la població prové d’allí per fets històrics, de manera que hi ha molts cartells en rus. Les classes es donen en anglés, tot el món sap un poc d’anglés per molt gran que siga la persona. Els països bàltics són dels que més llengües saben per persona, quasi tot el món sap tres llengües, rus, letó i anglés, inclús espanyol que en sap molta gent.

Una curiositat cultural d’allí
La gent és una mica freda al principi, quan vas al supermercat i ni et donen les gràcies, és una mica com que no volen tindre relació en desconeguts. Després, quan et coneixen, ja són simpàtics. Una altra cosa que es note molt és que tenen molt present la història. Letònia és un país independent des de fa molt poc temps i es note que hi ha sentiment de tristesa per la història tan dura. Ho tenen molt en compte, nosaltres no tenim consideració si entrem a l’OTAN o no, però ells ho consideren molt i tenen estes coses molt presents.

Una diferència respecte al Matarranya
Una de les coses que més trobe a faltar és el pa. Aquí els hi agrade molt el pa negre i a mi no m’entusiasme massa. L’altre dia parlàvem en els amics que aquí tot està bo, però té un gust característic d’aquí. La veritat és que allí també sempre estem en família, al Matarranya encara que no conegues a algú, pareix que els conegues de tota la vida. Però quan surts fora t’adones que trobes a faltar moltes coses i tot és molt diferent, encara que ho tornaré a tindre quan torna.

El missatge especial de Jorge Morera
A la meua família que em vindran a veure ells i els veure també a Nadal. I també als amics que no m’han vingut a veure els vull dir que no passe res i que fins prompte.

Paula Viver
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top