Fondespatla

Novetats i èxit durant la IX Fira de l’Energia al Medi Rural a Fondespatla

Fondespatla – 4 de desembre de 2018
El 'Cubic' de Fondespatla va ser el testimoni de la Fira de l'Energia // A.R

El ‘Cubic’ de Fondespatla va ser el testimoni de la Fira de l’Energia // A.R

El Congrés d’Energia i Estalvi i la visita a la nova instal·lació fotovoltaica van servir per a aclarir els dubtes d’agricultors i aficionats a l’electricitat 

Fondespatla va celebrar el cap de setmana de l’1 i 2 de desembre l’última edició de la Fira de l’Energia i del Congrés de l’Energia i Estalvi. Des de la mateixa localitat destaquen l’emotivitat i l’alta participació durant el cap de setmana.

La I edició de la Matarranya Bike Race va ser un clar al·licient perquè tota la població s’involucrés a la cita firal. Esta nova fórmula d’introduir la cursa ha suposat un augment pel que fa a la participació en durant el dissabte. Joves i grans es van involucrar en la seua totalitat per estar al servei dels ciclistes.

Així i tot, des del consistori, Carmen Agud assegurar que “el congrés cada vegada va a més. Les ponències són molt interessants i encara que alguns són reticents a anar, després fan que les ponències s’estenguen més”. En esta línia, la xerrada del programa LEADER presentar tots els ajuts i subvencions que hi haurà pel pròxim 2019, de manera que tots els assistents van poder treure fruits de la mateixa.

Per la seua banda, després de la difusió de la normativa europea que prohibix els cotxes dièsel i gasolina el 2050, els agricultors es veuen afectats i preocupats en el fet que utilitzen un combustible amb un avantatge fiscal per a les tasques agrícoles. El tema el va abordar David Solano, responsable de l’àrea d’innovació i projectes de UAGA i ponent de la xerrada ‘La transició al tractor elèctric i normativa de prohibició de venda de cotxes de gasolina, gas-oil i híbrids’. Durant la ponència es van plantejar dubtes referent a estes prohibicions, “en agricultura hem de defensar que no tenim alternatives”, va al·legar Solano al respecte.

Un dels propòsits des de l’Ajuntament és anar millorant any a any, de fet, durant l’edició també es va poder visitar l’autobombeo de Fondespatla, la propera instal·lació fotovoltaica, de mans de Pedro Hernández, director tècnic de MNM Solar. La instal·lació de 63kW bombarà el 60% de l’aigua que dóna subministrament al poble i aprofitarà l’energia solar bombejant durant tot el dia per evitar el consum elèctric i pal·liar l’esforç econòmic que es feia des del Consistori. El sistema fotovoltaic s’ha instal·lat al costat de la caseta del bombament actual per alimentar les bombes elèctriques que ja estan instal·lades.

Paula Viver
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top