Vall-de-roures

Del Matarranya al món – Jesús Lozano

Del Matarranya del món

 

Jesús Lozano és un dels jovens del Matarranya que viu a l'estranger // J.Lozano

Jesús Lozano és un dels jovens del Matarranya que viu a l’estranger // J.Lozano

Jesús Lozano, Vall-de-roures, 25 anys. Assistent d’espanyol. Liverpool, Anglaterra

Anècdota

El que més em va cridar l’atenció va ser quan vaig entrar a una tenda i la dependenta estava en els rul·los ficats. Els divendres per la tarde o els dissabtes les dones es preparen per a sortir de festa surten en els rul·los al carrer a fer vida normal.

Què fas allí?

Porto una mica més d’un any a Liverpool treballant a un institut d’assistent d’espanyol i treballo en alumnes de batxillerat, però també de l’ESO i alguns dies en alumnes de primària. Estic a una escola que fins fa pocs anys era privada, ara és pública i el que més em va cridar l’atenció és que és una educació basada en resultats. Els pares elegixen una escola pel nivell, no perquè està prop. Una altra cosa que em va sorprendre és que al batxillerat sol tenen 3 o 4 assignatures, s’esforcen i treballen molt més, els alumnes d’espanyol tenen molt més nivell. Jo faig les classes de conversació per als components orals dels exàmens.

Trajectòria pel món 

M’ha agradat sempre viatjar però als 21 anys vaig marxar 10 mesos a Croàcia d’Erasmus, és una experiència molt recomanable perquè done molta responsabilitat però increïble personalment i acadèmicament. Zagreb, capital de Croàcia, és una ciutat europea i la gent és molt propera. Després vaig decidir marxar a Austràlia 6 mesos a estudiar anglés, és molt diferent, la vida social es fa al carrer anant a la platja en moltes activitats a l’aire lliure i la principal diferència és que tot és molt més car. Un temps més tard, vaig marxar a Grècia la primera vegada a fer el TFG i vaig decidir fer un documental de la situació dels voluntaris als camps de refugiats. Vaig acabar molt content de l’experiència i vaig decidir tornar després 5 mesos més. Estàvem a un camp de refugiats al nord de Grècia en una escola petiteta i un espai per a les dones. La vida del voluntari és molt reconfortant per la labor que fas però també frustrant perquè per molt que fas, no avances.

Quins han sigut els mitjos que has tingut per a marxar?

Per a poder sortir d’Espanya, tant quant vaig anar a Croàcia i Austràlia, vaig tindre una beca i a Grècia tenia perres estalviades. Però, sobretot, la família que m’han recolzat en les decisions que he pres i ho agraeixo molt.

Com vas decidir marxar?

Estava a Grècia i una amiga em va comentar que hi havia una faena aquí a Liverpool i va ser l’excusa perfecta per a començar una altra etapa. Encara estava a Grècia i estava en un punt en què no sabia molt bé que fer i en 12 dies ja estava vivint a Liverpool. Vaig tindre molta sort perquè també coneixia una xica que volia compartir casa i em vaig posar a viure en ella.

Com és la vida a Liverpool?

Liverpool és una ciutat que se’n surt de la norma i la gent surt molt al carrer, de fet, és una ciutat d’estudiants però la gent gran fa la vida fora de casa. El clima a mi m’influïx, sobretot, la falta de llum. Jo esco de casa a les set o vuit del matí i quan torne a casa torne a ser fosc.

WhatsApp Image 2018-11-23 at 11.56.38(1)

Jesús Lozano, jove de Vall-de-roures, ha viscut a quatre països diferents // J. Lozano

Idioma

A tots els llocs he utilitzat com a vehicular l’anglés, quan vaig arribar aquí estava acostumat a viure en gent de diferents països i accents però aquí tenen una dicció diferent, sobretot, els adolescents que utilitzen unes expressions que els demés no fan anar.

Una curiositat cultural d’allí

El que més em va cridar l’atenció és que a pesar del clima, és una ciutat molt oberta, tant a l’hivern com a l’estiu. Fan molts festivals i els parcs i places s’omplin de gent. A pesar de ser una ciutat gran, la gent és molt oberta i amigable, és una relació molt propera i de tu a tu.

Una diferència respecte al Matarranya

El que més trobe a faltar és el menjar. Aquí no hi ha cultura gastronòmica i tenen molta tendència d’agafar menjar per a portar.

Que traus de totes estes experiències?

Cada una és diferent i de cada una t’emportes coses bones, dolentes i persones. Totes les experiències han sigut molt positives. Anime a tota la gent que vulga, puga o li agrade que, si tenen l’oportunitat de marxar a treballar o estudiar fora, que ho facin perquè són experiències que ajuden molt, obrin molt la ment i són molt enriquidores.

En quina de les teues experiències et quedes?

És difícil de triar perquè cada una ha sigut a un moment i m’ha aportat unes coses. Possiblement em quedaria en l’Erasmus perquè va ser la primera, tot et sorprén molt més, i és un ambient molt més jove que disfrutes més.

El missatge especial de Jesús Lozano

M’agradaria saludar a mons pares, mos germans, a la iaia, a tota la família. Estic esperant a ver si s’animen i vénen a veure’m i als amics que m’enrecordo d’ells i si volen passar uns dies a Liverpool, que vinguen que els agradarà la ciutat.

Paula Viver
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top