Massalió

Massalió produïx 2 milions de quilos de préssec

Massalió, 11 d’octubre de 2018

La campanya del préssec està en l’última etapa de la seua producció i el balanç general quant a qualitat de la fruita ha estat molt favorable. Aproximadament 2 milions de quilos s’han produït a la Cooperativa Sant Isidre de Massalió, en què predomina el préssec tardà que pertany a la Denominació d’Origen del Préssec de Calanda. Les varietats que es produïxen en esta cooperativa comprenen des de préssec primerenc fins tardà, tot 100% embossat i una mica de paraguaià.

Així i tot, una gran plaga de grafolita ha afectat els productors que han vist augmentat el nombre de fruita destinada al destrio. “És una eruga que s’assenta en l’arbre però que a poc a poc es reproduïx i passa al préssec, accedix fins a l’interior com si es tractés d’un trepant”, va explicar Verónica Esteban, gerent de la cooperativa. Encara que durant esta passada campanya ja no l’han pogut combatre, estan buscant mitjans perquè l’any que no es tornen a veure afectats per esta plaga.

Pel que fa a la comercialització, “estem en un bon moment” pel fet que la fruita està trigant a madurar i, per tant, afecta favorablement a un mercat sense aglomeracions en què tampoc hi ha un consum molt elevat. Des de la cooperativa comercialitzen pràcticament íntegrament amb el mercat nacional: Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Andalusia i també envien préssec al nord d’Espanya.

Esta campanya involucra pràcticament a tota la localitat. A la cooperativa hi ha entre 40 i 50 socis que produïxen fruita de forma activa i molts d’ells viuen només del préssec. Pel que fa als empleats de la cooperativa passen de ser 3 fixos durant tot l’any a un augment de plantilla que es desenvolupa durant els quatre mesos i arriba fins a les 40 persones en plena campanya.

La producció s’estima que romanga al voltant dels 2 milions de quilos en els pròxims anys en un sector en què també afecta el relleu generacional reduït en una cooperativa petita i amb poques noves incorporacions en l’agricultura.

Paula Viver
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top