Matarranya

La Comarca del Matarranya dóna a conèixer les varietats, els usos i el cultiu de l’ametla

Matarranya, 11 d’octubre de 2018

La iniciativa es desenvoluparà en tots els CRA del Matarranya i també al Col·legi de Vall-de-roures

La Comarca del Matarranya ha posat en marxa unes Jornades de Sensibilització sobre el Cultiu Tradicional de l’Ametler que es desenvoluparan en totes les aules dels diferents Col·legis Rurals Agrupats (CRA) del Matarranya i al Col·legi de Vall-de-roures. Una iniciativa, que com ja es va fer l’any passat respecte a l’aigua de boca, pretén donar a conèixer entre els més petits del territori les varietats, els usos i el cultiu de l’ametlla a la zona. “Vam pensar que era una bona activitat per a este primer trimestre perquè és ara quan s’està en plena campanya de recollida de l’ametlla”, va explicar Olga Ric, tècnica de Medi Ambient de l’entitat comarcal, que va apuntar que “la idea és intentar transmetre la importància que té este cultiu al territori i també que coneguen d’una manera més concreta diferents aspectes tant del fruit i l’arbre com del seu cultiu i utilització posterior”.

La iniciativa, que ha estat molt ben acollida per part dels centres educatius i associacions de pares i mares, consta de diferents activitats com la recollida d’ametles de forma tradicional, la plantació d’un ametller al col·legi, la creació d’un planter, la confecció d’una petita col·lecció de diferents varietats d’este fruit i la realització d’unes postres amb ametlles. “És una cosa molt dinàmica perquè anem amb els nens i nenes a recollir ametlles al camp, els vam explicar quines són les diferents varietats que hi ha i plantem un ametller al cole perquè puguen veure la seua evolució”, va apuntar Ric, que també va assenyalar que “a més els donem una llavor i un test perquè la planten i vegen com creix la planta, i, finalment, fem ametlles garapinyades perquè vegen els usos gastronòmics que té el fruit”.

Les activitats, destinades als alumnes d’infantil i de primer, segon i tercer de primària, formen part de la col·laboració que desenvolupa l’entitat comarcal amb els centres educatius del territori des de fa anys. “Des de la Comarca del Matarranya sempre hem estat disposats a col·laborar amb els col·legis del territori i quina millor manera de fer-ho que desenvolupant activitats que donen a conèixer el territori, i la seva identitat, en el seu sentit més ampli”, va defensar Ric.

Esta iniciativa es desenvoluparà al llarg de tot el curs escolar. D’esta manera, a més del cultiu de l’ametla, des de l’entitat comarcal s’oferiran jornades sobre el compostatge en el segon trimestre i sobre la geografia i el paisatge del Matarranya en el tercer trimestre. “Esta primera activitat l’hem destinat als més petits perquè és una activitat molt pràctica en la qual els nens i nenes poden participar de manera activa. Però en els següents trimestres desenvoluparem actuacions d’un altre tipus més adreçades als escolars de més edat”, va anunciar la tècnica de Medi Ambient.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top