Medi Ambient

La campanya en prevenció i extinció d’incendis forestals és la millor dels últims 15 anys

Matarranya, 2 d’octubre de 2018
dga (1)

Ángel Berzosa va fer balanç de la campanya junt amb Marco Lorenzo.

El 78% dels incendis s’han quedat en conat, un cop finalitzat el període de màxim risc. Els incendis per negligència i accidents s’han reduït fins al 50 per cent del total

Un cop conclòs el període de màxim risc d’incendis forestals que s’estén del 15 de juny al 15 de setembre, el director general de Gestió Forestal, Caça i Pesca, Àngel Berzosa ha fet balanç de la campanya, que s’ha caracteritzat per l’abundància de les precipitacions que han fet que hàgem viscut una campanya amb el risc més baix de l’últim quinquenni, tan sols comparable amb 2014. Només, s’han registrat 49 dies (46%) en què la prealerta ha estat alta o molt alta, és a dir, vermella o vermella plus.

Des de l’1 de gener fins al 15 de setembre s’han registrat 212 incendis, dels quals 165 (78%) van ser conats, que han calcinat 204 hectàrees forestals, de les quals només 29,92 van ser arbrades. Este valor resulta molt inferior a les mitjanes històriques, i és especialment positiu perquè no s’ha produït cap Gran Incendi Forestal i el nombre d’incendis forestals s’ha situat per sota de la mitjana durant gairebé tot l’any (exceptuant gener i febrer).

Berzosa ha qualificat la campanya de satisfactòria atenent al temps breu d’arribada als incendis, l’actuació ràpida i contundent dels efectius, la baixa superfície cremada, l’absència d’accidents, la pràctica absència de béns no forestals afectats i al funcionament adequat tant de l’operatiu de prevenció i extinció, com dels diferents mecanismes de gestió i coordinació en incendis, tant propis com de tercers (altres administracions, Ministeri per a la Transició Ecològica, altres CCAA).

Pel que fa a les causes dels incendis i la seua comparativa amb el període 2001-2016, es pot comprovar que han disminuït lleugerament els produïts per accidents i negligències (50% enfront de 55%) i els intencionats (9% enfront de 13%). El percentatge dels incendis deguts a causes naturals i reproduïts s’han mantingut en valors similars als darrers anys, mentre que ha augmentat significativament el percentatge de les causes desconegudes (16% el 2018 enfront del 8% de la mitjana històrica).

Quan falten els mesos de baixa activació és factible que siga el millor any en superfície afectada dels últims 20 anys i un dels millors en nombre d’incendis només per darrere de 2013. A més, continuaran treballant per poder atendre els possibles incendis forestals i realitzar simultàniament treballs de prevenció part de les quadrilles terrestres que s’aniran desactivant de forma progressiva i les 8 quadrilles helitransportades que, per primera vegada, treballaran fins al 31 de desembre.

Berzosa ha volgut llançar un missatge de precaució i ha assenyalat que “no hem de abaixar la guàrdia, perquè en qualsevol moment es pot produir un gran incendi” i s’ha referit especialment al període de cremes agrícoles controlades que s’inicia el pròxim 16 d’octubre. “Anem a extremar la vigilància en cooperació amb el SEPRONA per evitar els incendis intencionats”, ha manifestat el director. El director ha estat acompanyat pel cap del Servei de Gestió d’Incendis Forestals, Marc Lorenzo.

Millores per a les quadrilles
El pressupost aprovat per a les quadrilles per este Executiu en 2018 és de 21,5 milions d’euros, el 2015 el pressupost aprovat en l’anterior legislatura va ser de 11,7 milions d’euros, el que representa un augment del 83,7% en esta legislatura.

Totes les 789 persones de l’operatiu forestal de Sarga treballen més que en 2015 i han vist millorat el seu salari. L’increment en retribució bruta anual va ser d’un 61,6% des del 2014 a 2018 a mitjana del col·lectiu de l’operatiu forestal de SARGA. Augmenta de 9.675 euros a 15.639 euros bruts anuals. Esta dada considera l’increment de temps de contractació juntament amb els increments salarials i de conveni (mitjanes ponderades).

El col·lectiu amb major increment en tots els aspectes és de les quadrilles terrestres, que també té més pes sobre el total, amb un increment del 78,89% en la seua retribució, passant dels 10.137 euros a 18.135 euros. Les dades són totals de l’operatiu i en les quadrilles helitransportades l’augment és del 50,41% i en autobombes del 41,09%, incloent-hi els llocs fixos de vigilància que, encara que l’increment és menor, també pugen un 9,42%.

Pel que fa al salari que perceben les quadrilles dir que, la nòmina dels operaris especialistes ascendix a uns 1.865 euros bruts al mes en les quadrilles terrestres. Per la seua banda, la remuneració dels caps de quadrilla és de 2.075 euros bruts mensuals. En ambdós casos, es perceben plusos addicionals per l’assistència a incendis forestals.

Al mateix temps que augmenta el seu període de contractació han vist millorades les seues condicions laborals, la més clara és l’augment de percentatge de cotització a la seguretat social que és de l’11% en la majoria dels casos.

Sensibilització per a la prevenció d’incendis
La Direcció general de Gestió Forestal realitza més de 700 accions de sensibilització i divulgació en prevenció d’incendis forestals, al llarg d’este 2018. El públic objectiu d’este programa són els nens, treballadors del medi rural, agricultors i APNs.

En el cas dels més menuts, s’utilitzen recursos dinàmics que faciliten la integració dels missatges a transmetre a través de les emocions que un conte proporciona, utilitzant una metodologia participativa i adaptant el llenguatge al nivell escolar. A partir dels 10 anys, fan servir jocs didàctics com un trivial.

Mentre que, en relació amb els agricultors, ramaders, recol·lectors i altres treballadors del medi rural, es duen a terme xerrades de sensibilització, conscienciació i canvi d’algunes conductes a l’hora de realitzar activitats que estan relacionades amb l’ús del foc o utilització d’eines i maquinària amb risc de produir un incendi forestal.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top