Massalió

La Comarca del Matarranya crearà una ruta per les tombes visigòtiques de Massalió

Massalió, 1 d’octubre 2018
massalio tomba visigótiques

Les tombes s’estima que van ser construïdes entre els segles V i VIII.

L’entitat comarcal, amb la col·laboració del Govern d’Aragó, posarà en valor estes restes arqueològiques que es podran visitar fent una ruta circular d’uns 6,8 quilòmetres

La Comarca del Matarranya no cessa en la seua tasca de recuperar, posar en valor i difondre el patrimoni arqueològic existent en els municipis del territori. Així, després de recuperar túmuls en diferents municipis, crear una ruta dedicada a les restes iberes i protegir abrics rupestres situats al Matarranya, entre altres accions; ara l’entitat comarcal, amb la col·laboració del Govern d’Aragó, desenvoluparà un projecte per revalorar una necròpolis altmedieval que es troba en el terme municipal de Massalió.

Estes tombes es caracteritzen per estar excavades directament sobre la roca, té forma antropomòrfica, i s’estima que van ser construïdes entre els segles V i VIII de la nostra era. Si bé, des del Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya, van apuntar que “la seua datació exacta és molt complicada. En estar excavades a la roca i no trobar cap tipus de restes en el seu interior únicament es pot fer una datació aproximada tenint en compte el context històric”. Les estructures, que formen un conjunt funerari compost per 14 tombes i es troben a la partida d”El Clot de la Vall de la ‘Civada’, suposen un dels pocs restes de l‘època alt medieval que es troben al Matarranya. “Tenim moltíssimes restes arqueològiques de l’època ibèrica, però dels segles següents gairebé no s’ha trobat res. Únicament, s’han trobat algunes peces de ceràmica tardoromana a Fondespatla i Vall-de-roures i una sivella de cinturó del s. VII-VIII a Calaceit”, va explicar Ana Casasús, tècnica de patrimoni comarcal, que va afegir “són molt importants, perquè són de les poques restes que tenim del final de l’època romana i l’inici de l’Edat Mitjana”.

Rehabilitació
La primera actuació que es desenvoluparà dins d’este projecte serà la rehabilitació i neteja d’estes tombes. Un procés ràpid i senzill, ja que bàsicament consistix en la neteja de restes de sorra i vegetació dipositats a l’interior de les estructures. “És una actuació senzilla comparada amb altres que hem realitzat. En este cas, i sempre sota la supervisió d’un arqueòleg, es procedirà a la neteja de l’interior de les tombes. Posteriorment, es col·locaran uns pivots units amb cordes al voltant de cada conjunt per a la seua protecció”, va dir Casasús, va afegir que “al mateix temps també actuarem en uns túmuls situats a prop de l’ermita de Sant Cristòfol i que presumiblement eren part de la necròpolis del poblat ubicat a Massalió”. A més, d’estes actuacions, també es procedirà a netejar de vegetació la zona en què es troben estes restes arqueològiques i s’habilitaran dues per facilitar l’accés dels visitants.

Una nova ruta
Està actuació té com a principal objectiu la creació d’una ruta circular d’uns 6,8 quilòmetres que tindrà com a punt de partit el nucli urbà de Massalió i portarà el visitant a gaudir del paisatge de la zona passant per cada una de les restes arqueològiques anteriorment citats. La finalitat és donar a conèixer esta part del patrimoni històric del Matarranya, així com oferir més possibilitats de turisme cultural als visitants del territori.

Una actuació ràpida
Esta actuació serà desenvolupada per la Comarca del Matarranya, compta amb la col·laboració del Govern d’Aragó, i està previst que es finalitze abans del pròxim any 2019. “Si tot va segons el previst, els treballs s’iniciaran aviat i s’acabaran abans que acabe este any 2018”, va afirmar Casasús.

Marc Martí
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top