Pena-roja de Tastavins

El Tribunal Suprem dicta que els assecadors de DO Pernil de Terol han d’estar a més de 800 metres

Pena-roja de Tastavins, 18 de setembre de 2018

‘Jamones Peñarroya’, única empresa afectada per la mesura, recorrerà a Europa, ja que considera que la sentència és un despropòsit i no té cap base científica

El Tribunal Suprem ha emès una sentència en el qual ratifica l’emesa pel Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) a 2016 en què s’avalava el canvi en el plec de condicions del Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) pernil de Terol aprovat el 2012. Un canvi en la normativa que va consistir, bàsicament, a establir que únicament poden produir peces de DO Pernil de Terol, aquelles empreses que tinguen els seus assecadors situats a una altitud de més de 800 metres, encara que realment s’accepta una variació del 6 per cent respecte a esta altitud, deixant el límit real en uns 752 metres”.

Esta fallada del suprem respon al recurs deJamones Peñarroya’, única empresa afectada actualment pel canvi de normativa. “No ens esperàvem una sentència així i ha estat molt dur. La veritat és que teníem esperances que el Suprem entrarà en el fons de l’assumpte i entengués l’injust que és este canvi en el plec de condicions”, va explicar José Miguel Antolí, propietari de Pernils Peñarroya, que va afegir que “vista la sentència ens dóna la sensació que este tribunal no ha volgut estudiar l’assumpte i simplement ha donat la raó al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó sense donar moltes explicacions al respecte”.

Cal assenyalar que abans del canvi de normativa, Jamones Pena-roja’ feia 19 anys que produïa peces per a la DO Pernil de Terol, ja que el plec de condicions anterior simplement establia que l’alçada mitjana del terme municipal havia de ser de 800 metres, cosa que complix Pena-roja de Tastavins. Però el canvi suposa que la indústria ha de superar esta altura i les instal·lacions d’Antolí es troben a la part baixa del municipi per què estan situades a poc menys de 700 metres. “En el seu moment ja vam dir que no enteníem esta normativa perquè m’agradaria que algú del Consell Regulador o de DGA em diga com s’ha millorat la qualitat dels pernils amb l’aplicació d’esta mesura. Estic segur que ningú té arguments per contestar-me”, va afirmar indignat Antolí, que va afegir que “a més, no té cap sentit que nosaltres no puguem produir per a la DO quan molts altres assecadors de la província complixen amb l’altitud, però no tenen ni finestres i controlen la temperatura i la humitat de l’espai de manera artificial”.

Adaptar-se o morir
L’entrada en vigor del canvi en la normativa en 2012 va suposar un gran cop per a l’empresa de Pena-roja. Sis anys han passat des que se’ls va deixar fora de la D.O, i sis anys en què no han parat de lluitar de totes les maneres possibles perquè algú reconega la injustícia de la mesura. Si bé, un cop en vigor el nou plec, des de l’empresa van buscar la manera de poder seguir produint mentre lluitaven als tribunals. “En eixe moment va ser molt dur perquè estàvem en plena crisi. Però havíem de seguir endavant, i com ja vam veure que la via judicial, igual que el diàleg amb altres empresaris i polítics, no seria fàcil, vam decidir llogar una nau a La Sorollera per poder seguir produint pernils de denominació“, va apuntar el propietari de l’empresa, que va assenyalar que “és l’única solució que hem trobat per no perdre este 40 per cent de la producció que suposen els pernils DO. Però això suposa un cost econòmic afegit a què no han d’enfrontar les altres empreses”.

Futur incert
Coneguda la decisió del Suprem, en l’àmbit estatal únicament quedaria dirigir-se al Tribunal Constitucional, una via que gairebé queda descartada, ja que té poques possibilitats d’èxit. Així que des de l’empresa es plantegen diverses opcions. D’una banda, a partir d’este mes de setembre pretenen reunir-se de nou amb el Consell Regulador per negociar un possible acord. “Al setembre hi haurà un canvi en el Consell i nosaltres ja hem fet públic que volem asseure’ns a dialogar amb ells per intentar trobar una solució”, va dir Antolí. D’altra banda, i si l’anterior acció no dóna resultats, des de l’empresa no descarten portar la qüestió als tribunals europeus. Encara que en este cas “sabem que si s’accepta, no es resoldrà fins d’aquí a 5 o 6 anys. Això vol dir que nosaltres hem de buscar alternatives per poder seguir treballant. Però ens agradaria poder arribar fins al final per una qüestió de dignitat i justícia. Perquè creiem fermament que esta mesura és totalment injusta”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top