Queretes

Queretes torne a la normalitat després d’un mes d’agost amb restriccions d’aigua de boca

Queretes, 4 d’agost de 2018

aigua queretes bombers
Els bombers de la DPT han subministrat aigua al municipi durant més de set dies

Els municipis que depenen de l’aigua del riu Algars estan passant un estiu difícil. La manca de precipitacions durant els últims mesos, unida a l’augment del consum d’aigua que sempre es dóna en el període estival, ha fet que el cabal que discorre per l’afluent del Matarranya siga mínim.

La situació més complicada es va viure a Queretes des de principis d’agost fins a finalitzar les festes del municipi. En este període, els veïns i visitants de la localitat van haver de fer front a restriccions d’aigua nocturnes per poder mantenir el servei durant les hores de sol. “A principis d’agost l’Algars tenia poc cabal, i les fonts on també tenim captacions estaven seques pel que vam veure que si no feiem alguna cosa no passaríem les festes. Així que vam decidir fer restriccions d’unes 7 hores durant les nits”, va explicar Fernando Camps, alcalde de Queretes, que ha afegit que “amb esta mesura i l’aigua que ens han anat portant els bombers durant els dies més complicats, hem pogut passar fins que s’han acabat els dies de festes”.

Després de les festes, la marxa de molts visitants va fer que el consum baixés i també hi va haver un lleuger augment del cabal del riu amb la qual cosa el municipi a poc a poc ha pogut tornar a la normalitat. “Este matí hem anat a veure el riu i sembla que es va recuperant. El fet que hagin marxat molts dels visitants i que alguna de les granges del terme municipal haja tret als animals ha facilitat que la situació es vaja normalitzant”, ha dit Camps la setmana després de les festes d’agost.

Cal ressaltar que encara que els problemes d’aigua són una cosa que en els últims anys s’ha repetit en el municipi, feia molts anys que no s’havien d’imposar restriccions. “La veritat és que sí que portem uns estius difícils. Normalment en teníem prou amb fer un avís a la població perquè fes servir l’aigua racionalment, però este any la situació era molt més delicada. Això ens fa reflexionar sobre la necessitat de buscar una solució per a abastir al municipi en estos mesos”, va afirmar l’alcalde de Queretes, que ha afegit que “de fet ja hem estat parlant amb les diferents administracions per veure què es pot fer perquè això no torne a passar en els pròxims anys”.

La solució a este problema seria la construcció de la bassa lateral dels ‘panserrats‘ per regular l’Algars que està inclosa en el pla de regulació de la conca del Matarranya. Si bé, el problema en este cas és que esta infraestructura no es preveu que es construïsca en un període menor a deu anys. Per este motiu, des de l’ajuntament de Queretes se sol·licita que s’estudien altres possibilitats. “La bassa lateral seria la solució definitiva per a tots els pobles de la conca del Algars. Però el procés de construcció és massa llarg. Així que, o bé es prenen mesures per accelerar la seua construcció o es busca una altra solució, almenys perquè en Queretes puguem tenir aigua durant tot l’estiu”, ha dit Camps, que ha apuntat que “des DPT se’ns va dir que hi ha uns sondejos de l’any 1999 que podrien tenir-se en compte per fer-se una presa d’aigua en un altre punt del riu. I també estaria la possibilitat de fer una petita presa a la capçalera del riu perquè Queretes i Arnes no tinguéssem problemes. Ara al setembre tenim algunes reunions amb les administracions i veurem quines opcions ens proposen”.

D’altra banda, Arenys i Lledó no han tingut problemes amb l’aigua de boca, però sí que han vist com les seues zones de bany es trobaven en molt mal estat. “Nosaltres no hem tingut problemes d’abastament, però sí que és veritat que les nostres zones de bany, sobretot El galero, estan impracticables”, va apuntar Manel Gallén, alcalde d’Arenys de Lledó. Esta situació, que en altres municipis no suposaria un problema, en ambdós pobles és una complicació, ja que cap dels dos té piscina municipal.

Marc Martí
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top