Vall-de-roures

Javier Lambán visita el Grup d’empreses Arcoíris

Vall-de-roures, 3 setembre de 2018

El president d’Aragó defensa el valor de l’agroindústria de transformació i reconeix la contribució del Grup cooperatiu Arcoíris al desenvolupament del territori rural aragonès

El Grup Arcoíris és un dels principals grups cooperatius ramaders d’Aragó, situat a la comarca del Matarranya. Nascut de ramaders lliures, s’ha anat expandint, diversificant el seu negoci en diverses línies paral·leles i controlant tot el procés, des de la genètica fins al producte final, el que inclou un capítol important de projectes d’investigació i de notables inversions en ampliació i millora de sistemes.

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha conegut este dimecres 29 d’agost els plans d’expansió d’este grup cooperatiu de primer ordre que, en el seu Pla Estratègic fins a 2021, preveu passar dels 484 llocs de treball directes fins als 600 i que preveu una inversió final de 6,5 milions d’euros.

El president ha reconegut la contribució del Grup Arcoíris al desenvolupament rural, transcendint fins i tot el seu impacte més enllà de la comarca del Matarranya, a través de la cooperació en l’àmbit agroalimentari. Igualment, ha destacat la seua contribució al desenvolupament de la Denominació d’Origen Pernil de Terol, ja que és un dels principals productors i valedors.

Lambán ha posat èmfasi en la bona feina que està fent el grup cooperatiu, essencial per al desenvolupament agroalimentari i rural d’Aragó, demostrant del que són capaços les cooperatives quan compten amb una gestió eficaç i professional, del que també el grup és un excel·lent exemple.

El president aragonès creu que empreses com esta són un exemple d’innovació, investigació, traçabilitat i producció vertical, el que els fa més competitives. Són veritables indústries càrnies que ennoblixen un sector tan estratègic per al desenvolupament d’Aragó com és l’agroalimentació.

lamban a arcoiris 2
El Grup Arcoíris li exposa al president Lambán seu pla estratègic 2017-2021

A la reunió mantinguda este dimecres 29 d’agost amb el President del Govern d’Aragó, Javier Lambán, els responsables i dirigents del Grup d’empreses Arcoíris, a més d’explicar-li amb detall tota l’organització, li van detallar el Pla Estratègic de Arcoíris per al període 2017 – 2021. Un pla que preveu un important creixement en les diverses societats i que preveu que el 2021 siguen 600 persones les que treballen directament per al Grup.

A més entre 2018 i 2021 estan previstes inversions per un valor de 6,5 milions d’euros que se sumarien als més de 2,5 milions invertits en l’exercici de 2017.

Microsoft PowerPoint - GRUPO ARCOIRIS - copia (2).pptxMés que una cooperativa
Els seus orígens es remunten a 1978, amb la constitució d’una fàbrica de pinsos que seguix sent l’emblema del Grup.

El Grup Arcoíris té 484 treballadors directes, més de 500 socis i nombrosos grups integrats. En total, 1.131, dels quals 783 són de la comarca, que compta amb una mica més de 8.200 habitants. A més, de la seua intenció de generar llocs de treball estables, exercix un important paper dinamitzador de la societat, tenint en compte que en la seua plantilla hi ha un 30% d’empleats immigrants.

Està composta per quatre societats basesGuco – Ramaderia Unida comarcal (fàbrica de pinsos i serveis), Soincar (Industrialització del porc), Ciar (Centre d’Inseminació de la cansalada) i Inco (Industrialització del Conill), a més de participar en altres de primer grau com 3 Reis SA (Sala d’especejament). La fàbrica de pinsos i serveis compta amb 2.500 conills, 6.000 truges mare, 10.000 places de porc i 310 000 de pollastres.

Arcoíris ha fet de la industrialització dels productes agrícoles i ramaders del Matarranya una alternativa de futur a través d’estructures associatives de filosofia cooperativa. Disposa de negocis propis paral·lels a la producció agropecuària, com una agència de transports, gestories, corredoria d’assegurances, entre d’altres, contribuint a l’estabilització del teixit industrial de la comarca del Matarranya.

Entre 2015 i 2017 s’han invertit més de cinc milions d’euros, i han rebut un milió en ajuts públics, tant a través del FITE com de programes de Desenvolupament Rural. Tenen elaborat un pla estratègic fins a 2021 en què contemplen una inversió final de 6,5 milions d’euros i la xifra de 600 treballadors directes.

Han realitzat obres a l’escorxador de porcí, que inclou un túnel d’oreig i una sala d’especejament. En el futur, fins a 2021, dissenyaran una nova línia de fabricació en el sector de pinsos, un túnel de congelació a la sala d’especejament, així com una línia de matança més ràpida a l’escorxador de bens, entre altres iniciatives.

És una empresa càrnia molt diversificada que assegura la traçabilitat alimentària al complet, ja que tots els processos de producció són propis. És a dir, que realitzen el seguiment complet de l’animal, a partir de la selecció genètica, i seguint l’alimentació, creixement, cria i cures veterinaris que se li apliquen.

La investigació és una de les línies fonamentals d’actuació, molt orientada a aconseguir la millora genètica animal que, unit a una acurada alimentació amb pinsos seleccionats, resulta una carn saludable i de qualitat, incloent la desmedicalització a través de nous sistemes d’alimentació.

Inclouen projectes de R + D + I i de Transferència Agroalimentària per a la millor genètica i els millors pinsos, buscant una òptima alimentació del bestiar. Amb això s’aconseguix una major proporció de carn i nivells més baixos de greix. De fet, el 80% de la producció de pinsos es destina a l’alimentació del porc de Denominació d’Origen de Terol.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top