Fondespatla

Visita ‘Casa Belsa’, un palau aragonès del segle XVI

Fondespatla, 7 d’agost de 2018

La ‘Casa Belsa‘ és un gran edifici palatí que presidix la plaça d’Espanya de Fondespatla costat de l’església parroquial. Les seues extraordinàries dimensions li aporten un gran protagonisme en el conjunt arquitectònic de la població. Este edifici, superb exemple de l’arquitectura civil privada, compta amb dues belles façanes construïdes en pedra carreu, presenten un accés en arc de mig punt i es rematen amb un extraordinari ràfec de fusta. La datació d’este edifici al segle XVI queda confirmada per la inscripció amb la data de 1546 que mostra l’escut del seu accés principal.

Si l’exterior és imponent, no ho és menys l’interior. A la planta baixa ens trobem amb robustos arcs de mig punt, uns trulls i una monumental i bella escala principal, amb una decoració basada en elements geomètrics d’inspiració mudèjar. Continuem recorrent l’edifici, són nombroses les estances i dependències que també mereixen especial atenció: la biblioteca, dormitoris com el ‘cuarto de Sant Llorenç’ o sales d’estar, menjadors … Espais més funcionals però plens d’encant com les dues grans cuines i el bany que conserva els sanitaris originals i una bella llum modernista. A més, este gran edifici acull un mobiliari copiós i interessant i diverses peces artístiques de vàlua, com la talla de Sant Miquel que es conserva en l’esmentat ‘saló dels sants’ i un bell Crist barroc del segle XVII. També és molt interessant l’estada decorada amb motiu del casament de Matías Belsa Moix amb Dominga Fontcuberta, de Calaceit, el 1853.

En fi, 3.000 metres quadrats distribuïts en tres plantes que constituïxen, probablement, l’edificació més notable en arquitectura civil privada de tota la província de Terol.

Una joia arquitectònica de la qual ara es pot gaudir amb les visites guiades que es programen cada dia a les 12.00 i 19.00 hores. Un passeig per la història, un viatge en el temps que no et pots perdre si vols conèixer un dels secrets de Fondespatla.

La Cova de l’Aigua
A més pots completar la visita a la ‘Casa Belsa’ de Fondespatla amb una excursió a la ‘Cova de l’Aigua’. Una cova situada a la muntanya coneguda com el ‘mas de Pau‘, a 3 quilòmetres de Fondespatla, a una altitud de 800 metres del nivell de mar que s’endinsa a la muntanya i on es poden contemplar estalactites, columnes… Una activitat refrescant, ja que al seu interior hi ha una humitat del 90% i una temperatura que oscil·la entre els 9 i els 12 graus durant tot l’any, independentment de la temperatura exterior.

Més Informació:
www.turismomatarraña.es – tlf. 630887559

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top