Vall-de-roures

Una delegació de Podemos Aragón encapçalada per Nacho Escartín visita al grup Arcoiris

Vall-de-roures, 02 d’agost de 2018
DSC_5136

Fotografia de la visita del Podemos Aragón a les instal·lacions del grup Arcoiris.

Una delegació de Podemos Aragón, encapçalada pel seu secretari general, Nacho Escartín, i en la qual també va estar present, entre altres, el diputat del Congrés, Pedro Arrojo, es va reunir el passat divendres 13 de juliol amb representants del Grup d’Empreses Arcoiris. Una trobada que segons el propi Escartín “era una visita promesa, des de fa temps, en diverses trobades en els quals hem coincidit amb representants de Arcoiris. Ha estat una primera presa de contacte per conèixer la realitat econòmica, la diversificació del grup i els plans de futur que tenen. Hem pogut constatar la gran importància que tenen.

Arcoiris s’ha convertit en el motor de l’economia del Matarranya aglutinant gairebé el 30% del moviment econòmic i social comarcal”. A més Escartín ha destacat que “compten amb centenars de socis cooperativistes i gairebé 500 treballadors pel que és un model que hem d’estudiar a fons”. A més, el secretari general de Podemos Aragón, ha assenyalat que “hem de veure com podem afrontar els reptes de futur com és el tema dels purins. Hem de veure com convertir el que pot ser un problema de la mateixa manera que està passant en altres zones com Catalunya on hi ha problemes de contaminació de l’aigua, en una oportunitat”. Una oportunitat que, segons Escartín, podria passar per “canviar els fertilitzants químics per fertilitzant orgànic i permetre que els agricultors poguessen aprofitar els purins propers. Això és una cosa que hem començat a parlar avui, però que requerix més trobades per seguir aprofundint”.

Una altra de les qüestions analitzades en la trobada va ser l’ampliació de l’escorxador comarcal. Referent a això, Escartín ha apuntat que “esta instal·lació pública propietat de la comarca que s’està gestionant amb les inversions privades del Grup Arcoiris. A més té un important projecte de millora de les instal·lacions per poder sacrificar més animals i seguir creixent pel que hem de seguir en contacte per conèixer les necessitats i de quina manera els podem donar suport”.

Després de conèixer ArcorisEscartín ha assenyalat que “crec que hem d’aprendre de la capacitat d’auto organització i diversificació econòmica que es va iniciar fa 40 anys amb l’aposta en funcionament de la fàbrica de pinsos i que ha possibilitat que avui, s’estiga venent a molts països des de productes com el Pernil de Terol fins als ossos. Això és molt rellevant, estan sent capaços des del món rural de generar economia diversificada que permet aglutinar més necessitats i aprofitar el valor afegit al territori. Els treballadors viuen als pobles, els ramaders estan ubicats en gairebé 100 municipis, principalment a Terol, per la qual cosa és un model molt interessant a seguir”. Com a qüestió negativa, Escartín va apuntar la manca de relleu generacional, tot i la contractació amb què compta de Arcoiris de joves i dones.

A més el líder d’Podemos Aragón va assegurar que “per falta de temps no hem pogut visitar les instal·lacions pel que ens hem compromès a tornar i seguir parlant. Conèixer els treballadors, als ramaders i agricultors que ens donaran punts de vista que com a grup polític nou, jove que està en fase de maduració i concreció de les seues propostes ens interessa moltíssim”.

Després de la trobada el president del Grup d’Empreses Arcoiris, Delfín Albesa, ha apuntat que “ha estat una visita molt ràpida en què els hem traslladat les inquietuds i problemàtiques del sector a la nostra comarca. Ha estat una primera presa de contacte, però crec que reunions d’este tipus són molt positives i interessants. A més hem quedat que hi haurà una nova trobada en el qual puguem aprofundir en les diverses qüestions”. En la trobada, els responsables de Arcoiris li van transmetre a la delegació de Podemos Aragón el que representa el Grup en l’actualitat i els principals projectes que es pretenen abordar a curt, mitjà i llarg termini.

En referència a un dels temes tractats, la problemàtica sobre els purins, Albesa va apuntar que “està a punt de publicar un nou decret que, a priori, està pactat entre l’administració i el sector. Este ha de ser una arma de treball per fer les coses com cal”.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top