Matarranya

L’alumnat de 1r ESO es reduïx a la meitat pel pròxim curs a l’IES Matarranya

Vall-de-roures, 2 d’agost de 2018
El centre d'educació secundària del Matarranya perd alumnat de 1r ESO // A. Roda

El centre d’educació secundària del Matarranya perd alumnat de 1r ESO // A. Roda

El cicle formatiu de serveis en restaurant compta amb tan sols dos matriculats en el període ordinari

Juliol és un mes de matrícules i posada a punt de les instal·lacions de centres educatius. L’IES Matarranya no ha estat una excepció. L’únic centre d’educació secundària tanca les portes este mes d’agost amb un descens de gairebé la meitat en el nombre de matrícules de 1r ESO i amb únicament, dos inscrits en el grau mitjà de servei de restaurant.

Setembre va arrencar a l’IES amb uns 35 alumnes a 1r ESO enfront dels 84 del curs passat. Un descens que es reduïx a pràcticament la meitat de l’anterior promoció. Mentre que la resta de cursos d’educació obligatòria es mantenen en els paràmetres habituals. 60 alumnes en 2n ESO, 50 a 3r i 45 estudiants en últim curs de l’ESO. No hi ha dades que indiquen les raons d’este descens. Iñaki Belanche, director de l’IES Matarranya, va apuntar per a este mitjà que “pensem des del centre, mig de broma mig seriosament, que està és la cinquena de la crisi. Ens entren els xiquets de 12 anys i si fem els comptes, estem parlant del seu naixement el 2006. Més que res per donar-li un tipus d’explicació a este descens tan significatiu perquè objectivament no tenim altre tipus de dades”.

A pesar d’esta reducció tan significativa en el nombre d’alumnes del primer curs d’ESO, seguixen sent majoritàriament estudiants procedents del centre de primària de la capital del Matarranya. “Més del 50% de l’alumnat de l’IES es produïx del centre de primària de Vall-de-roures que fins i tot, augmenten el nombre de xiquets. El descens de matrícules ve de la resta de localitats” va explicar Belanche.

L’oferta d’estudis de batxillerat es manté igual que en cursos anteriors. Un grup de batxillerat en cada especialitat -ciències socials i humanes i ciències naturals-. Tot i que el grup de l’any que també serà reduït. 10 alumnes en la branca de lletres i socials i 15 en les ciències pures. El segon de batxillerat seguix sense tancar-se a l’espera dels resultats de setembre.

L’altra cara de la moneda de l’IES Matarranya és, sens dubte, els cicles formatius de grau mitjà en serveis i cuina. El primer d’ells es troba a la corda fluixa per aconseguir una promoció el pròxim any. Tan sols dos matrícules s’han registrat per a este cicle de formació professional en el període ordinari. Una situació que va qualificar Belanche d’habitual. “Estem en les xifres d’altres anys. Cal dir que la branca de cuina és atractiva per als xavals. En canvi, en la branca de serveis tenim una matrícula baixa. Esperem que en el període de matriculació extraordinari s’incremente amb alumnat que potser, no ha pogut cursar estudis en altres centres o bé, que simplement, a última hora opta per esta opció” va declarar el director de l’IES Matarranya.

Futurs plans educatius
L’IES Matarranya seguirà treballant durant el pròxim curs amb el projecte Erasmus +. El programa europeu facilita l’intercanvi d’alumnes del cicle formatiu d’hostaleria amb alumnes d’una escola d’hostaleria de París. Així mateix, l’aposta per les llengües estrangeres continuarà sent una prioritat del centre. De fet, este curs vinent l’IES comptarà amb una auxiliar de conversa nativa de llengua anglesa i està a l’espera de conéixer si també se li assignarà un auxiliar en llengua francesa. Finalment, cal destacar que el centre de secundària seguirà els passos de les escoles de primària del territori implementant la metodologia ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) en els grups de 1r d’ESO. “La idea és començar des de baix i anar implantant a poc a poc a la resta de cursos” va sentenciar Belanche.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top