Matarranya

‘La Chamana’ obrirà la VI edició del ‘Matarranya Íntim’

Valljunquera, 02 d’agost de 2018

Les peces programades estan vinculades a la ‘Memòria’, el lema d’esta edició. Per primera vegada, es podrà gaudir d’obres que superen els 60 minuts de durada

Les arts escèniques d’avantguarda tornen un any més al Matarranya de la mà del Festival ‘Matarranya Íntim’. La sisena edició de la cita tindrà lloc els pròxims dies 3, 4 i 5 d’agost a Valljunquera i oferirà al públic 13 peces escèniques que mostren algunes de les propostes més innovadores dins del panorama estatal. “Estem molt contents perquè crec que este any hem aconseguit una programació molt eclèctica amb una qualitat molt alta“, va explicar Jacobo Roger, director del Festival durant les presentacions que van tenir lloc el passat dilluns 30 de juliol a ‘Farinera ZGZ‘ i a l’ajuntament de Valljunquera.

La proposta d’esta edició té com a principal novetat la inclusió de diverses peces teatrals que superen els 60 minuts de durada, un tipus d’espectacle que fins al moment no s’havia programat en cap de les edicions anteriors. “En esta edició hem decidit arriscar i portar algunes obres realment llargues per al que és habitual en el nostre festival. Però com la gent del Matarranya sempre accepta molt bé les noves propostes hem volgut arriscar”, va explicar Roger, que va afegir que “estem convençuts que valdrà la pena perquè són espectacles realment interessants i compromesos. De fet, dues d’elles, ‘La capilla de los niños‘ i ‘Maldito otoño, han estat una d’elles nominada i l’altra finalista dels premis MAX de les Arts Escèniques“. En este format, també es podrà gaudir de Los niños oscuros de Morelia‘, produïda per Teatre Tantarantana de Barcelona.

A més de les esmentades, al llarg del cap de setmana també es podran veure altres peces de menor durada com la delirant ‘Clavileño e Hijo‘ de la companyia madrilenya Territorio Violeta, dirigida per J.F. Ramos, component d’Yllana. La tendra ‘Iaios‘ d’Edu Borja, teatre de titelles, que presentarà la peça dissabte en valencià i el diumenge en castellà. La tragicòmica ‘Piedra y encrucijada‘ de la Hongaresa Teatre o la proposta agrícola i circense ‘Agrodanza‘ de Daniel Esteve, que ballarà sobre tractors i que va ser l’encarregat de tancar les presentacions del festival amb un petit ‘piscolabis escènic’ de la seua obra ‘Iocari‘. “Hi ha moltíssima varietat, tot i que potser podem destacar que tenim moltes obres per a tots els públics perquè gran part dels assistents vénen en família”, va dir el director del Matarranya Íntim.

presentación matarranya intim 1

Tres dies sense descans
Igual que en anys anteriors el festival començarà el divendres dia 3 a la nit. En este cas serà amb el concert teatralitzat ‘La chamana, interpretat per Cristina Blasco, que és un particular homenatge a Chavela Vargas, que serà d’accés lliure a la plaça Major. Dissabte, a excepció de la ‘Paella dramàtica‘ de Croquembouche que tindrà lloc a les 12 del matí i ‘Penkoletas Sister Feminista Show‘ de Kankaneo Teatre que es desenvoluparà a les 12 de la nit, tots els passis seran a la tarda. Diumenge el festival continuarà amb passades durant tota la jornada per a finalitzar a les 21h amb el concert de cloenda ‘Gràcies Ovidi‘ d’Arturo Gaya, a la posta de sol a l’ermita de Santa Bàrbara. “Portem ja diversos anys amb este format. És una estructura que ens funciona i creiem que el públic ja s’ha acostumat”, ha afirmat Roger.

Memòria
En esta pròxima edició, cal destacar que, tot i que cada peça té el seu estil i temàtica particular, totes les propostes programades tenen com a fil conductor la ‘Memòria’, que és el lema d’este any. “Totes les obres tenen algun vincle amb este concepte, algunes aborden la memòria històrica, altres s’acosten de manera més personal i algunes acaricien la idea d’una forma més poètica i abstracta”, va afirmar el director del festival. Fins i tot la fotografia que il·lustra el cartell d’esta VI edició recupera un passat no molt llunyà, ja que “encara que puga interpretar-se de moltes maneres, la imatge mostra un petit forat a la pedra, molt habitual al Matarranya, que servia com a amarrador d’animals de tir. Sobretot de rucs i mules”, va explicar durant la presentació l’autora de la fotografia, Amparo Grimaldo.

Avantguarda a l’abast de la mà
El ‘Matarranya Íntim’ és una proposta innovadora que pretén acostar les arts escèniques d’avantguarda al medi rural aragonès a través de la interrelació l’art amb la vida quotidiana dels seus veïns. D’esta manera, no hi ha grans escenaris ni elegants teatres, sinó que totes les obres es desenvolupen en cases particulars i espais públics del municipi que cada any acull el certamen. “Poder gaudir d’espectacles que són l’avantguarda de les arts escèniques en llocs on els espectadors gairebé poden tocar als artistes és tot un luxe”, ha apuntat el director del certamen, que també va destacar que “a més, també per als artistes és una experiència molt interessant poder actuar veient tan de prop com el públic reacciona a cadascun dels seus moviments i paraules”. En este sentit, també cal assenyalar que en el seu afany per ser un lloc de trobada entre públic, espectadors i agents de la comarca, Matarranya Íntim es presenta com un festival proper i accessible al ciutadà, amb preus populars i un ventall d’activitats gratuïtes paral·leles per a tots els públics. Un Festival que s’amplifica l’oferta cultural de la comarca amb una programació inèdita que s’allunya de la convencional, compromesa amb la cultura i la situació social i vital concreta d’este territori.

Impacte en el territori
La mostra teatral, que es va celebrar per primera vegada a Ràfels l’any 2013 i ha passat per Mont-roig, Fontdespatla, Pena-roja i Queretes, s’ha convertit en una cita molt apreciada pels veïns de la comarca del Matarranya. Tant és així que les institucions locals i comarcals porten anys donant suport al festival. “Des del primer moment vam creure que este festival és una proposta molt interessant per al territori perquè acosta actes culturals que d’una altra manera els veïns no tindrien accés”, va afirmar Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya. En la mateixa línia, Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera, va explicar que “teníem molta il·lusió en què este festival arribarà al nostre poble. De fet, des del primer dia els veïns estan col·laborant en tot el que poden”. Però no només és una forma de promoció i donar a conèixer el territori, sinó que també genera un impacte econòmic directe per al sector turístic i comercial tant del municipi que l’acull com de la comarca en general. “A més dels habitants de la zona, tenim públic del festival que ve des de diferents punts d’Aragó, Catalunya i València, i la seua estada acaba repercutint positivament en l’economia de la zona”, va dir Roger. També Traver ha defensat que, “en este moment tots els establiments i allotjaments turístics del municipi estan ocupats. Encara que en el Matarranya hi ha una gran oferta per a tots aquells que vullguen passar el cap de setmana per aquí i gaudir del festival”. Finalment, i també respecte a este tema, Martí va destacar que “el ‘Matarranya Íntim’, unit a altres iniciatives emmarcades en els ‘Festivals del Matarranya’, dota als nostres municipis d’un major atractiu en l’àmbit cultural”.

Entrades
Finalment, des de l’organització es va destacar que les persones interessades a adquirir entrades per assistir a qualsevol dels espectacles programats poden fer-ho abans de la cita a la seu de la Comarca del Matarranya a Vall-de-roures o a l’Ajuntament de Valljunquera. A més, com ja és habitual, també es podran adquirir durant el festival al punt habilitat al respecte a la llotja de la plaça Major de Valljunquera.

Marc Martí
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top