Matarranya

Balanç satisfactori del tercer any d’un govern d’Aragó “socialista, feminista i emprenedor”

Aragó, 01 d’agost de 2018

dga

El president d’Aragó, Javier Lambán, assegura que s’han complert substancialment tots els compromisos adquirits per l’executiu i aposta per repetir la coalició amb Chunta Aragonesista

El Govern d’Aragó va tornar a retre comptes de la seua gestió en el tercer any de legislatura i ho va fer amb una foto nova en la qual el nombre de conselleres ja supera el de consellers i que, amb el president, conforma un executiu paritari.

El president va renunciar a posar nota a la seua gestió però es va mostrar convençut que, d’acord amb les dades objectives, ha arribat al seu tercer any en una situació “molt satisfactòria amb relació al seu grau d’eficàcia i compliment”, que és el del programa electoral de les forces polítiques que el componen, així com el dels pactes d’investidura que van donar lloc a la seua formació. “Som un govern socialista, feminista i emprenedor“, va resumir Lambán i va acompanyar la seua asseveració amb dues dades: la reducció de les desigualtats i l’augment de l’ocupació, el que va confessar, suposa “un alleugeriment notable”.

El president va recordar que ara mateix Aragó és la comunitat autònoma on més ha crescut la inversió social (un 25% enfront del 13% de la mitjana nacional) i on es registra major creixement econòmic (el PIB va créixer el 2017 un 3,6% enfront del 3,1% del conjunt d’Espanya). En tres anys, la desocupació ha baixat un 33% a Aragó, la comunitat on més va baixar, enfront del 21% de la mitjana nacional. Per tot això, Lambán va dir sentir-se “raonablement satisfet”.

Tant en Educació, Sanitat o Serveis Socials, les xifres són la traducció d’estes valoracions, amb més professors i metges, més escoles obertes, més infraestructures educatives i enlairament de nous hospitals, amb especial repercussió a Terol (amb les obres en marxa a Alcanyís i la licitació del de Terol capital), més dependents inclosos en el sistema, el pressupost més gran de la història de l’IASS, el doble d’habitatges de lloguer i de beques universitàries. Mesures que, segons el parer de Lambán, suposen “grans avanços en matèria d’igualtat” i que es plasmen, específicament, en les polítiques d’igualtat entre homes i dones, lluita contra la violència de gènere i major pressupost de l’IAM.

Alhora, el president va posar l’accent en la faceta emprenedora d’un govern que s’ha involucrat, en la mesura de les seues possibilitats, en l’economia, sobretot en les polítiques actives per a la generació d’ocupació, dedicant més de 400 milions d’euros per a això, al llarg de la legislatura i 90 d’ells per a ocupació jove, després dels acords assolits amb els agents socials. Igualment, va recordar l’aposta de l’executiu per la Formació Professional, amb 50 nous cicles i la FP dual amb més de 70 convenis amb empreses.

Lambán va reivindicar haver rescatat de la “desídia de l’anterior govern” a sectors estratègics com la Cultura o la Logística -que han donat i va anunciar que seguiran donant bones notícies-, i més amb dos esforços prioritaris com la reobertura del Canfranc i l’eix Cantàbric-Mediterrani. Igualment, l’Agroalimentació (amb fites com BonÀreaPini i altres), les energies renovables -un sector desbloquejat després d’anys judicialitzat-, o l’automoció, que despunta després de l’aposta de PSAOpel a Figueruelas, la creació de la Taula de l’automoció i el projecte Mobility City, entre d’altres.

“A més de ser socialista, feminista i emprenedor, este govern és” aragonesista”, el que segons el parer del president del govern autònom, suposa” estimular i explotar tots els actius de la Comunitat“, quant a talent i emprenedoria, ha citat com a ingredients necessaris de l’aragonesisme, la història i la natura -amb projectes impulsats en Sijena, Sant Joan de la Penya i la ruta dels panteons reals-, sense renunciar així mateix, a la seua projecció cap al món.

En este sentit, també va insistir en l’afany de l’executiu per relacionar-se amb el govern central “de tu a tu”, sense jerarquies i amb lleialtat, tractant d’avançar cap a un sistema federal cooperatiu i horitzontal. Exemple d’este treball ordenat són, segons el president, les solucions plantejades per Aragó en matèria de mineria, finançament autonòmic o la reforma de la PAC.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top