Calaceit

La inauguració de ‘Fotosaurios’ atrau el Museu Juan Cabré de Calaceit al cineasta Carlos Saura

Calaceit, 2 de juny de 2018

Mayte Pérez, Consellera d’Educació, Cultura i Esport, participa en la inauguració de l’exposició

Calaceit va tornar a rememorar el seu passat més cultural amb la presència del cineasta Carlos Saura els dies 22 i 23, el qual ja havia format part del grup d’intel·lectuals, artistes i escriptors que es van refugiar en esta localitat atrets per José Donoso i Maurici Wacquez a la dècada dels 70. En esta ocasió, l’excusa de retorn va ser la inauguració de ‘Fotosaurios’, l’exposició del mateix Saura al Museu Juan Cabré i l’espai cultural Arts & Mes. Un acte que va comptar amb l’assistència de Mayte Pérez, consellera d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, i Ignacio Escuín Borao, director general de Cultura i Patrimoni en els dos espais que alberguen les obres de ‘Fotosaurios’. Sobre el Museu Juan Cabré el qual és de titularitat autonòmica, Mayte Pérez va assenyalar que la línia d’enfocament del museu implica convertir-lo “en el centre neuràlgic de la cultura al cor del Matarranya i volem projectar este museu amb esta perspectiva. Que no només es quede en una sala d’exposicions sinó que siga realment com a centre cultural i que totes les disciplines i totes les expressions artístiques es puguen veure referenciades al museu“. La presència del mateix Saura i la seua obra a Calaceit és un exemple d’això. “Avui és una oportunitat tenir a un gran, a Carlos Saura, en esta exposició” al que va continuar la consellera respecte a ‘Fotosaurios’, “Saura treballa des de la cura, des del rigor, des de la curiositat. Amb este mim i sensibilitat ens permet treure este filtre d’una càmera i intervenir-lo des de la seua pròpia expressió, des del que ell sent”.

45 fotografies intervingudes mitjançant aquarel·la o cera pel mateix Saura i exposades entre els dos espais. Antonio David, propietari d’Arts & Mes, va ser el nexe d’unió per apropar de nou al cineasta Osca a Calaceit. “Es tracta d’una persona molt plana, gens complicada i la relació propera amb la seua dona, l’actriu Eulàlia Ramon, ens ha facilitat i aplanat el camí perquè la seua obra i la seua assistència a la inauguració siga una realitat” va explicar David. Al costat d’este espai cultural, des del museu Juan Cabré ha treballat conjuntament per aconseguir exhibir les fotografies intervingudes d’este cineasta que es podran veure fins al pròxim 12 d’octubre.

Fotògraf i cineasta 

La trajectòria de l’aragonés Saura és coneguda principalment en el món del cinema. No obstant això, els seus primers treballs els va exercir com a reporter gràfic i esta faceta mai la va abandonar del tot. “El pas de la fotografia al cinema va ser una cosa bastant natural. Em vaig decantar primer, pel documental perquè necessitava el moviment per explicar el que volia i després, vaig acabar per pensar que volia el cinema de ficció i aquí estic. He rodat més de 40 pel·lícules” va relatar Carlos Saura durant la seua visita a Calaceit. La pintura i la fotografia són la base de ‘Fotosaurios’. Sobre esta tècnica, l’artista d’Osca va comentar que “la veritat que podria fer això sense necessitat d’utilitzar una fotografia de base. Em va semblar que era molt honest usar i dibuixar-la. Així es mantenia la fotografia d’alguna manera, algunes vegades més, altres menys. D’alguna manera és una manipulació total de la fotografia, una traïció que accepte totalment”. En el resultat d’esta exposició es pot observar l’al·lusió a imatges i pintures de Goya i Velázquez que utilitze Saura i del que afirma la seua “possible irresponsabilitat” el fet de prendre un gravat de Goya i dibuixar-lo. “Sóc així d’insensat però em venia de gust fer-ho i ho he fet. Llavors hi ha algunes amb un suport d’un artista. Imatges meravelloses i la resta ja són fotografies meues, dibuixades i més personals “va sentenciar Saura.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top