Massalió

UAGA homenatja José Luis Iranzo en la II edició de la Setmana Agrària del Baix Aragó – Matarranya

Matarranya, 26 de juny de 2018

 

La cita es va inaugurar a Massalió que va acollir una xerrada sobre pous, basses i aigües subterrànies. En Pena-roja de Tastavins es va parlar sobre la nova normativa en la gestió dels purins

La Unió de Pagesos i Grangers d’Aragó (UAGA) va celebrar del 28 de maig al 9 de juny la II edició de la Setmana Agrària del Baix Aragó i el Matarranya ‘José Luis Iranzo. Una cita que en esta ocasió incorpora el nom de ‘José Luis Iranzo‘ a la seua denominació com a forma d’homenatjar este ramader, i membre de l’organització, assassinat fa uns mesos a Andorra. “A partir d’este any, i mentre se celebre, esta setmana agrària portarà el nom de ‘José Luís Iranzo‘ en record a la seua persona. És més, en esta edició clausurarem els actes amb un petit homenatge que tindrà lloc el dia 9 de juny a Alcorisa“, va explicar David Andreu, membre de l’executiva, durant la inauguració dels actes que va tenir lloc el 28 de maig a la sala municipal de Massalió.

La iniciativa, que va començar a desenvolupar-se l’any passat, té com a principal objectiu tractar temes d’interès per als ramaders i agricultors del territori. Concretament, des de UAGA van apuntar que el principal és oferir informació i formació sobre temes d’interès per al sector. “Avui dia ser agricultor o ramader no només significa agafar el tractor o les eines i anar a treballar. Ara també és molt important saber quines normatives hem de complir, com s’han de sol·licitar els permisos necessaris o com podem actuar davant de certes malalties o plagues”, ha apuntat Andreu, que ha afegit que” d’esta manera, un cop vam decidir en quins municipis tindrien lloc els actes, el que vam fer des UAGA és parlar amb els agricultors i grangers de cada zona i veure quins temes els interessaven per poder programar jornades concretes que tracten la temàtica que més preocupa a les persones de cada municipi”.

En esta segona edició, el Matarranya va acollir dues jornades. Una a Massalió sobre la legalització de pous i basses i l’ús d’aigües subterrànies, i una altra a Pena-roja de Tastavins sobre la nova normativa de gestió de residus ramaders.

Pous i aigües subterrànies
A Massalió es va inaugurar la iniciativa amb un acte que va obrir el membre de l’executiva, David Andreu i el president de la Comarca del Matarranya, entitat col·laboradora en el projecte, Rafa Martí. En esta obertura, Martí va apuntar que “des del primer moment sempre hem considerat esta iniciativa com una cosa molt interessant perquè oferix informació i formació als agricultors i ramaders del territori. Per això, quan UAGA ens va proposar col·laborar vam acceptar sense dubtar-ho”.

Després de la breu inauguració oficial, es va iniciar la primera jornada amb la intervenció de Tere Carceller, cap d’aigües subterrànies de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que va explicar als presents quin és aprofitament actual de les aigües subterrànies a la zona del Baix Aragó i del Matarranya, com es poden realitzar aprofitaments i quins són els tràmits i requisits necessaris per a poder sol·licitar i obtenir el permís necessari per a això. “M’he centrat a explicar quin és el procediment per a sol·licitar la construcció d’un pou. És a dir, com s’ha de tramitar un permís d’aprofitament d’aigües subterrànies que, potser és el que més interessava als presents”, va dir Carceller, que va apuntar que, encara que puga semblar el contrari, “a la zona del Matarranya, sempre segons les dades que fem servir des de la CHE, s’està fent un aprofitament molt baix respecte als recursos renovables que presenten els aqüífers d’este territori”. En esta primera jornada també va intervenir Rosendo Castillo, president executiu de CINGRAL (Consultora d’Enginyeria Rural), que es va centrar en els aspectes més tècnics de la construcció de basses i pous.

Gestió de purins
Diversos dies després de la inauguració, i després desenvolupar-se un acte a Calanda sobre la ‘Xylella fastidiosa‘, la II Setmana Agrària ‘José Luis Iranzo‘ es va desplaçar a Pena-roja per tractar el tema dels purins. En este cas, els ponents van voler donar informació sobre la nova normativa de gestió de purins que posarà en marxa el Govern d’Aragó i també de l’aplicació de la legislació sobre este tema que ha aplicat el govern central seguint les directives de la Unió Europea.

Així, els ponents participants van parlar sobre la nova legislació que permetrà als ramaders autogestionar els residus (model que s’ha seguit en la majoria dels casos fins al moment) o portar-los a un centre gestor en què es controlarà el seu repartiment en un banc de terres de cultiu. “La nova normativa establix estes dues possibilitats. Una és l’autogestió, que és més o menys com s’està fent ara en la gran majoria de les explotacions, i l’altra, és la creació de centres gestors”, va concretar, José Manuel Corzán, cap del servei de sanitat del Govern d’Aragó, que va concretar que “en el cas dels centres gestors el que es pretén és que estes entitats realitzen una traçabilitat dels residus. És a dir, d’on es recullen i on s’escampen, sempre amb l’objectiu que el seu ús es faça d’una manera sostenible evitant que se superen els nivells legals de nitrogen en els camps“. En este sentit, Corzán va destacar que tot i que sembla ser un nou model, ja hi ha zones en què estan funcionant este tipus de centres gestors o cooperatives.

Un altre punt que també es va tractar va ser la necessària adaptació de les cisternes, que s’ha de fer abans del juny del 2020 segons la normativa estatal aprovada a finals de l’any passat, per no escampar el purí en ventall. En este sentit, Juan R. Sánchez Tabuenca, gerent de Maquinària Rigual, va ser l’encarregat d’explicar com es pot fer esta adaptació o si s’ha d’adquirir nova maquinària.

A més d’estes activitats, i de la clausura a Alcorisa, també va tenir lloc una xerrada a La Codonyera sobre el cultiu de llenyosos en ecològic.

En acabar els actes, des de l’entitat agrària es van manifestar satisfets tant pel bon desenvolupament de les activitats com per la participació dels ramaders i agricultors del territori. També van destacar l’interès que van despertar tots els temes tractats.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top