Matarranya

Organitzacions agràries i polítiques critiquen la futura reforma de la PAC

Matrranya, 22 de juny de 2018
El sector agrícola i ramader es un dels eixos econòmics del territori.

El sector agrícola i ramader es un dels eixos econòmics del territori.

Es preveu una reducció del pressupost del nou model de PAC d’un 5%

La Comissió Europea va presentar el passat dia 1 la proposta del text legislatiu de la reforma de la PAC (Política Agrària Comuna) i les respostes per part de les organitzacions agràries i polítiques no s’han fet esperar.

La COAG (Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders) ha assenyalat que “la lletra petita de la PAC post 2020 assenta les bases per dinamitar l’única política comuna de la Unió Europea”. Segons COAG els ‘Plans Estratègics‘ són el principal canvi en l’arquitectura de la PAC que plantegen des de la Comissió i habilitaria als Estats membres a establir el seu propi marc legal per a la concessió d’ajudes agràries. COAG rebutja esta renacionalització del futur model plantejat perquè provocaria serioses distorsions en les rendes dels agricultors de diferents països i posa en perill el valor afegit d’un mercat únic.

En la mateixa línia, es va expressar José Manuel Roche, responsable d’UPA Aragó (Unió de Petits Agricultors i Ramaders) que va explicar per este mitjà: “Brussel·les ha fet fora una altra vegada la pilota. Deixa als Estats membres definir el concepte d’agricultor en actiu, el repartiment de les ajudes acoblades o el com han de ser els plans estratègics”. A estes línies del nou model, se suma una retallada del pressupost d’un 5% i que les organitzacions agràries calculen que pot ascendir al 15%. “Amb retallades no podem anar a un model de PAC just que tinguen en compte als agricultors professionals i per descomptat, que incremente la seua renda. Perquè els agricultors i ramaders del Matarranya, d’Aragó, d’Europa no podem viure dels nostres productes. No se’ns paga uns preus justos pel que produïm” va relatar Roche.

El PAR també ha mostrat el seu rebuig al model actual de PAC com el futur per ser perjudicial per a la província. “És urgent revisar els desequilibris territorials que dins d’Espanya es produïxen a través dels pagaments directes entre comunitats autònomes i que deixen a Terol i a Aragó per devall d’altres comunitats” va declarar el PAR. Les negociacions a Brussel·les seguiran els pròxims mesos. Segons Roche, el gir del govern espanyol pot “reiniciar els pactes amb països com França o Alemanya perquè esta reforma que planteja la comissió puga beneficiar l’agricultura espanyola”.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top