Aragó

El pressupost per a prevenció i extinció d’incendis creix fins als 28,5 milions d’euros

Matarranya, 22 de juny de 2018
Olona i Berzosa van presentar els pressupostos per a l'extinció i prevenció d'incendis.

Olona i Berzosa van presentar els pressupostos per a l’extinció i prevenció d’incendis.

L’any 2018 la Comunitat Autònoma d’Aragó continua realitzant un importantíssim esforç en matèria preventiva i d’extinció d’incendis forestals. Destacant de nou un increment del pressupost sobre la contractació de l’operatiu de 2 milions d’euros respecte de l’any 2017. Cal recordar, que ja l’any passat s’havia incrementat el pressupost en 3,7 milions d’euros per a esta comesa, de manera que comptem en l’actualitat amb 28,5 milions d’euros. Dels quals, el 75% correspon a la contractació de les quadrilles (21.270.000 d’euros). Pel que fa a la mitjana de la legislatura anterior, el pressupost de 2018 suposa un augment de més del 50%. “El que ha permès un increment en el període de contractació de la major part de les quadrilles, que per al cas de les quadrilles helitransportades aconseguix els 12 mesos de l’any (96 persones), per primera vegada. En total, 1282 persones treballaran en l’operatiu en època estival”, va destacar Joaquín Olona, conseller de Desenvolupament Rural i sostenibilitat del Govern d’Aragó.

L’anàlisi de causes dels incendis forestals continua demostrant que l’acció humana està darrere del 95% dels incendis causats en els mesos d’hivern i primavera i el 75%-80% dels causats durant tot l’any. “Convertint les tasques de prevenció, divulgació, sensibilització, dissuasió, etc., en l’eina fonamental per a modificar les conductes i millorar les actuacions que poden ser causa d’inici d’incendis”, ha assenyalat el conseller.

Convé assenyalar que en matèria de prevenció, els pressupostos públics s’apliquen a una sèrie de mesures que per si soles no eviten, ni en el futur evitaran, els incendis forestals. “Respondre a esta amenaça, depèn cada vegada més, de la col·laboració de tots, ciutadans, mitjans de comunicació i conjunt de la societat, per reduir al màxim, les causes humanes que originen els incendis”, tal com va recordar Olona, qui, a més, es va referir a la “necessitat de la conservació de la ramaderia extensiva i la seua tasca de neteja de la muntanya”.

Per tot l’anterior, es reitera un missatge a la ciutadania de prudència i precaució en les activitats a l’aire lliure que puguen generar risc d’incendi forestal. Havent de prendre responsabilitat sobre totes les accions que es realitzen en el medi natural. Cal recordar que gran part dels incendis forestals comencen, en realitat “fora del bosc” i en descuits o accidents.

Inici de la campanya
Des de principi d’any, l’estadística d’incendis forestals ens oferix normalitat en els mesos de gener i febrer, i uns índexs molt clarament per sota de la mitjana històrica entre març i maig. Este resultat és conseqüència d’una primavera excepcionalment plujosa i humida.

“El mes de juny i la campanya estival comença amb unes condicions de risc anormalment baixes per l’estat vegetatiu dels combustibles, molt hidratats i amb retard en la fenologia, el que, a priori, reduirà el període de sequera estival i de disponibilitat per cremar. Tot i que la situació pot canviar i ser un estiu extremadament calorós com els anteriors”, va exposar el director general de Gestió Forestal Caça i Pesca, Àngel Berzosa.

Fins al 31 de maig es van donar un total de 116 incendis forestals, que han afectat 159,27 ha, de les quals 18,18 eren arbrades (l’11,41%). Tant el nombre d’incendis com la superfície forestal afectada estan per sota de la mitjana històrica 2001-2017 (187 incendis i 475,07 ha., respectivament) per a este mateix període. Cal indicar que el 71% dels sinistres s’han quedat en conats (menys de 1ha.) i tan sols el 6% d’estos han superat les 5 ha. En este sentit, Berzosa va apuntar que a Aragó estem per sobre de la mitjana en ràpida intervenció, “deixant en conat el 77% dels incendis forestals”.

L’any 2017 es van produir 464 incendis forestals amb una superfície cremada de 908 hectàrees amb només 256 has. arbrades. El de major dimensió va ser el de Torre la Ribera amb 202 has. Les causes van ser negligències 30,8%, naturals (raig) 23,4%, causa desconeguda 16,6%, accident 14,7%, intencionat 14,3% i incendi reproduït 0,2%.

Accions en infraestructures
Este any s’ha actuat en la construcció, reparació i manteniment de punts d’aigua, en la millora de bases helitransportades, en la millora dels llocs fixos de vigilància, i en construcció, reparació i manteniment de pistes, etc. A més, este any, també, es preveu la millora i adaptació de diversos punts d’aigua per a compatibilitzar el seu ús amb l’ús ramader, adquirint els mateixos una doble funció.

Pel que fa a les bases helitransportades on operen els helicòpters, és de destacar que el 2017 es va finalitzar la construcció de la base helitransportada de Terol.

També, durant este any 2018 està previst continuar amb el procés de modernització de bases a Plasencia del Monte i Boltaña, millorant els heliports (infraestructures per a l’enlairament i aterratge de les aeronaus)

Accions en masses forestals
S’escometen treballs sobre els combustibles naturals per a la millora de les condicions de defensa enfront d’incendis, mitjançant encàrrec a l’empresa pública SARGA per a la contractació de serveis de prevenció amb quadrilles. Amb este sistema s’està treballant aproximadament entre 4.500 i 5.000 ha, tant en treballs silvícoles com a obertura de noves àrees per a la defensa enfront d’incendis o manteniment d’infraestructures o zones ja existents.

Accions de planificació
En 2018 es continua amb l’ambiciós projecte per a la redacció dels plans de defensa enfront d’incendis forestals en zones d’alt risc d’incendi (275.000 €), treballant sobre els entorns del sistema ibèric, vall de l’Ebre i GúdarJavalambre, la redacció conclourà este any començant amb la redacció de nous plans en altres Zones d’Alt Risc.

Accions de sensibilització
Finalment, en 2018, es reforcen també les accions de sensibilització i divulgació. Les dues matèries són elegibles pel PDR d’Aragó 2014-2020.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top