Vall-de-roures

FUNIBER dóna 100.000 euros a la Fundació Vall-de-roures Patrimonial per la rehabilitació integral del Castell de Vall-de-roures

Vall-de-roures, 5 de juny de 2018
Joaquín Gil (dreta), Asunción Giner (centre) i Santos García (esquerra) a la firma del conveni a Vall-de-roures // A.R

Joaquín Gil (dreta), Asunción Giner (centre) i Santos Gracia (esquerra) a la firma del conveni a Vall-de-roures // A.R

La Fundació Vall-de-roures Patrimonial estima que la rehabilitació pot estar finalitzada en quatre anys. L’ajuntament de la localitat ha rebut 200.000 euros del FITE 2018 per a l’adaptació de l’exterior del conjunt monumental

Fa més de set anys que la Fundació Universitària Iberoamericana (FUNIBER), col·labora estretament amb la Fundació Vall-de-roures Patrimonial. Una relació entre les dues fundacions va quedar més que reflectida en la signatura de conveni que va tenir lloc el passat 26 a la sala de plens de la localitat. Conveni que testifica la donació de 100.000 euros per part de FUNIBER al pla de rehabilitació del Castell de Vall-de-roures, dirigit per la fundació del municipi.

El motiu d’esta donació és múltiple segons el president de FUNIBERSantos Gracia Villar, “és important que entre tots fem col·laboracions privades perquè això ajuda i acredita una rellevància de cara a aconseguir subvencions públiques. No és el mateix aplicar a un concurs públic en què no hi ha res aixecat, no s’ha estat capaç de recaptar fons propis, que anar ja amb un projecte ferm, encaminat i amb la meitat del pressupost del projecte ja finançat com és el cas d’este castell”. Una donació elevada que va continuar justificant Gracia Villar d’esta manera, “estem parlant d’un castell amb un patrimoni cultural reconegut i això ja ens aboca a donar este tipus de donació”. Encara que, el president de FUNIBER no amaga que darrere d’esta antiga col·laboració i ara, la donació econòmica hi ha una raó sentimental. “Personalment, he viscut els estius de la meua infància en este poble, he jugat al castell i sempre vaig pensar el quan ho veuria acabat”.

Es tracta d’una empenta econòmica que s’assenta ja el 50% del pressupost total de la rehabilitació integral del castell del seu interior segons va afirmar Joaquín Gil, president de la Fundació Vall-de-roures Patrimonial. Una rehabilitació la primera fase es finançarà amb fons propis de la fundació. “Si arriben fons públics, la reconstrucció la farem més de pressa i si no, a través dels nostres propis mitjans, estimem que per a l’any 2026 estiga finalitzat. Però confiem que arriben fons públics i possiblement, en tres o quatre anys això pot estar acabat “va declarar Manolo Siurana, director de la fundació del municipi. La primera fase de l’actuació a emprendre en esta rehabilitació serà “el tancament del pati d’armes, la col·locació d’elements dissuasius perquè la gent no puga enfilar sobre de la muralla. A això li seguirà l’habilitació dels merlets, la part més elevada de l’edifici, i el passadís entre castell i església. D’esta manera, a part de ser una qüestió molt atractiva per al visitant, facilitarà també la circulació interna pels dos edificis “va assenyalar Siurana.

Concessió del FITE 2018 
Diferents fronts i veus que aposten a l’uníson per la rehabilitació integra del castell a la qual se suma, el consistori de la localitat. L’ajuntament, després de dos anys de tràmits, ha aconseguit ser el titular del castell durant els pròxims 51 anys, titularitat cedida per l’Estat. A més, ha obtingut 200.000 euros de l’ajuda FITE 2018 per rehabilitar la zona més propera al castell. “Estem contents amb esta aprovació, encara que ens concedixen solament sis mesos per poder executar les obres” va explicar Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures. Un projecte de rehabilitació de l’exterior del monument el pressupost ja es va incloure en la modificació pressupostària municipal 2017 i que s’anticipava a la possible concessió del FITE. “Indubtablement si no haguéssim rebut este ajut, haguéssim optat per dur a terme este pla a través de fons propis perquè creiem que és bàsic per al desenvolupament del nostre municipi” va sentenciar Boné.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top