Vall-de-roures

Primera presa de contacte de DGA al Matarranya per la figura de Parc Natural a Els Ports

Vall-de-roures, 4 de maig de 2018

Diferents posicions entre els alcaldes reunits amb tècnics del Departament de Participació Ciutadana i Sostenibilitat. El consens es convertix en el cavall de Troia de l’ens comarcal

El saló de plens comarcal va acollir el passat 23 una primera reunió de treball sobre la possible i futura creació del Parc Natural a la zona dels Ports, que afecta la zona sud del Matarranya. Una reunió a la qual van assistir tècnics del departament de Sostenibilitat i de Participació Ciutadana de la DGA, representants comarcals i alcaldes.

Una trobada que respon a l’aprovació l’any passat, d’un projecte no de llei al parlament autonòmic per declarar Parc Natural o altres figures de protecció Els Ports. Arran d’este projecte no de llei, van començar els contactes entre l’ens comarcal i la Conselleria de Medi Ambient i en estos intercanvis, es va decidir dur a terme un procés de participació ciutadana. Este constarà de dues fases: primer, una diagnosi de la situació i després d’ell, un procés de participació que incloga tots els actors socials implicats en la qüestió (propietaris, ajuntaments, plataformes ecologistes, associacions de caçadors o partits polítics). El resultat d’esta participació serà traslladat a les Corts les quals seran les encarregades, en última instància, de decidir sobre esta figura de protecció a la part aragonesa dels Ports. “No tenim encara el diagnòstic i per tant, no sabem quin serà el procés a seguir. Així doncs, el primer és començar a treballar en esta anàlisi de la situació. Veure quines figures tenim ja de protecció, quins serien bones i quines no, què implica tenir un Parc Natural i què no, quins avantatges té i quins contres hi ha “va pronunciar Rafael Martí, president de la Comarca, per Ràdio Matarranya.

Durant la reunió es van escoltar veus discordants entre els alcaldes dels municipis on els termes municipals es veuen afectats per esta figura de protecció i per aquells, que no veuen pertinent opinar sobre una qüestió que no els pertoca directament. Des del Govern d’Aragó es manté la idea de contractar una empresa per externalitzar l’estudi de la situació actual com la figura del mediador, l’encarregat de dirigir el procés de participació.

Són moltes les incògnites a aclarir sobre este procés encara. Una d’elles és sens dubte, la definició de la zona d’influència i el nucli dur del possible Parc Natural. “S’està plantejant el nucli dur entre els 5 o 6 pobles que estan tocant Els Ports, però a això cal sumar com gestionar-lo amb les zones LIC (Llocs d’Importància Comunitària) a la conca del Matarranya, el Tastavins i Ulldemó. Per a això, és principal realitzar un diagnòstic que desvetlle els avantatges i els inconvenients que puga haver-hi” va expressar Martí. El Matarranya compta amb un vast bagatge sobre processos de participació ciutadana. “És clar que els que hem de marcar les pautes som la gent d’aquí. Estem acostumats a treballar el consens i creiem que la figura del parc té basar-se en ell”, ha sentenciat Martí.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top