Matarranya

L’educació en persones adultes es ‘comarcaliza’

Vall-de-roures, 15 d’abril de 2018

alcaldes

16 dels 18 pobles de la comarca han signat el conveni d’educació en adults. La centralització comarcal del servei permet estendre el servei a localitats amb escassos recursos.

“Estem encantats que per fi, una de les nostres reivindicacions s’haja complert: comarcalitzar l’escola d’adults i arribar a tot el territori”. La directora de CPEPA Valderrobres, Ángeles Sahún, es va mostrar optimista després de la signatura del conveni dels 16 pobles dels 18 que conformen la comarca que unit a este projecte. Una firma que corrobora el treball d’este curs acadèmic -a vigílies de finalitzar- que s’ha dut desenvolupant en els 16 municipis. “Bàsicament estem molt contents perquè hem aconseguit comarcalitzar l’Escola d’Adults. Dels 18 pobles han entrat 16. Hem tingut unes 780 matrícules que per a la gent que tenim activa, significa més d’un 14% de la població” va expressar satisfet Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya.

L’oferta educativa i formativa a la població adulta s’ha estés, d’esta manera, a l’ample de la comarca fent-la més accessible a localitats que, pels seus escassos recursos, no podrien disposar d’este servei. El president comarcal ha destacat la cooperació de les quatre administracions –DGA, Diputació Provincial de Terol, Comarca i ajuntaments– per treure a flotació este servei que beneficia en última instància als consistoris, ja que el servei és gratuït per als alumnes. “Qui pagava el 100% del servei era l’ajuntament. Amb este conveni ix molt més barat i s’ha pogut estendre a poblacions que per la seua capacitat econòmica no podia oferir un centre d’adults”. En la mateixa línia es va expressar la directora de l’CPEPA Valderrobres: “l’única manera d’arribar a tots els pobles és comarcalitzar el servei. D’esta manera, la comarca aporta una quantitat econòmica i això a molts municipis els ve molt bé. No obstant això, les localitats s’encarreguen exclusivament de facilitar un espai, uns equips informàtics. Tot el que es necessita per donar les classes”.

Un conveni que ha permés també reunir i compartir recursos entre les diferents aules. “Com que no depén laboralment el professorat de cada ajuntament es pot establir unes itineràncies segons les necessitats educatives, és a dir, es poden compartir i dividir el professorat per les diferents aules” va explicar Sahún.

La presència de la formació en persones adultes en gairebé la totalitat de la comarca ja és una realitat. Ara la línia d’actuació a seguir se centra, en paraules de la directora de CPEPA, “fer certificats de professionalitat o cobrir el procediment d’avaluació i acreditació de competències. Es tracta de treballar més de la mà amb INAEM, Comarques, amb el món laboral des de l’educació pública”.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top