Matarranya

Coneixement en comptes de paternalisme en la prevenció del consum de drogues

Vall-de-roures, 7 de maig de 2018
Taller de Consumo ConCiencia dirigit a l'AMPA a l'IES Matarraña // Nuria Gasulla

Taller de Consumo ConCiencia dirigit a l’AMPA a l’IES Matarraña // Nuria Gasulla

L’IES Matarraña va acollir una jornada de prevenció en drogodependència. Consumo ConCiencia va realitzar tallers a alumnes i l’AMPA sobre esta temàtica 

‘Simplement, dis no’. Segur que estes tres paraules ressonaran a la memòria de molts per ser les protagonistes de les campanyes contra la drogaddicció a la dècada dels 80. Eslògan senzill però “ineficaç” segons Javier Sánchez, membre de Consumo ConCiencia, l’associació de reducció de riscos en el consum de drogues encarregada de dirigir diferents tallers a alumnes i l’AMPA de l’IES Matarraña a finals d’abril.

Consumo ConCiencia és una associació que naix a Aragó fa dos anys, quasi a imatge d’altres organitzacions com Hegoak en Navarra, Ai Laket!en Euskadi o Energy Control a Catalunya que operen des de fa vint anys. Tots elles partixen de l’enfocament de la reducció de riscs. “Es tracte d’una perspectiva que reconeix que existix una realitat de consum en la que podem, o bé tancar els ulls, o bé la podem afrontar d’altra manera” va afirmar Sánchez. Una visió que accepte el consum de qualsevol tipus de drogues i escape del paternalisme. “Natros abordem el consum de substàncies i fem prevenció des del coneixement. El que mate és la ignorància, el que millor ens pot protegir és el saber i sobretot, ho fem amb una perspectiva la més científica possible, utilitzant la química i la farmacologia” va explicar el membre de Consumo ConCiencia.

Una de les línies d’actuació d’este tipus associacions és la presència a festivals, concerts o espais d’oci on existix el consum de substàncies. “Allí no diem a la gent el que té de fer o deixar de fer. Tractem de relacionar-mos des de l’horitzontalitat, des de l’educació en la responsabilitat” va senyalar Sanchez. Una presència que comporte donar tot tipus d’informació a la gent que consulte i també, oferir anàlisis al moment de la droga que tenen i veure què conté i què no conté.

Encara que esta acció potser la més sorprenen, l’actuació que ocupe més espai per Consumo ConCiencia és l’educativa que, de fet, l’ha portat a l’IES Matarraña. “El nostre enfoque amb tallers a instituts com el d’aquí se centre més en la prevenció que en la reducció de riscos. Natros escoltem, partim de les seues preguntes que fan de forma anònima i no fiquem cap límit o barrera a les dubtes que tinguen” va aclarir Sánchez. Una dinàmica que canvie amb les mares i pares que van assistir al taller d’esta mateixa qüestió. “Tractem de tranquil·litzar i donar pistes sobre el consum reial al carrer d’este sector d’edat. A més, donem eines de comunicació entre progenitors i fills perquè la base no sigui la repressió sinó que és tracte el tema en normalitat i en menys prejudicis” va sentenciar el membre de Consumo ConCiencia.

Una formació organitzada a través de l’AMPA, el departament comarcal de Joventut i institut que supose una aposta per abordar la prevenció en drogues des d’un plantejament totalment innovador a l’institut matarranyenc.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top