Pena-roja de Tastavins

El sector porcí aborda els reptes del present i futur en les XVIII Jornades porcines del Matarranya

Pena-roja de Tastavins, 17 d’abril de 2018

Les XVIII Jornades del Porcí del Matarranya celebrades al Santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja durant els dies 4 i 5 d’abril es van tancar, un any més, amb una bona participació de professionals del sector, ramaders, tècnics veterinaris i personal que intervé en la producció, tant del territori com de comarques veïnes d’Aragó, Catalunya i València. Les jornades van seguir l’esquema d’edicions anteriors desenvolupant-se durant dues tardes molt intenses en les quals es van abordar diversos temes d’actualitat i interès per al sector. Miguel Ángel Juvero, veterinari de GUCO i coordinador de les jornades, ha apuntat que “com tots els anys, pretenem tractar temes d’interès que servisquen per a seguir formant sobretot als ramaders, però també a la resta de professionals que intervenen en la producció porcina. El fonamental és que el ramader participe i que ixca de les jornades amb alguna conclusió interessant i que s’intenten donar solucions per millorar la faena que desenvolupa cada dia”.

Després de la benvinguda als participants per part del coordinador de les jornades, Miguel Ángel Juvero, van començar les xerrades. A la primera es va parlar de com millorar els esquers antics per adaptar-los als requeriments actuals de la producció i, posteriorment, es va analitzar la importància que no hi haja dispersió en les càrregues perquè l’escorxador no faça descomptes. El primer dia va continuar amb una xerrada al voltant d’una patologia respiratòria que provoca unes importants pèrdues en els engreixadors. Per finalitzar, Enric Marco, un dels habituals en estes jornades, va explicar als assistents el projecte de R + D + I que s’està duent a terme GUCO i que pretén aconseguir garrins que als 65 dies tinguen un quilo més de pes.

En el segon dia de les jornades, es van abordar temes importants com la desmedicalització i com afrontar-la o la internacionalització del sector. Durant eixa mateixa tarda, també va tindre lloc una xerrada en referència a l’adaptació de les granges a les noves normatives. “Estem en una zona d’explotacions antigues que s’han d‘adaptar a les noves normatives i a més, volem que s’aborde què han de fer les explotacions que volen fer un canvi d’orientació productiva i se’ls posen traves per seguir en funcionament” ha apuntat Juvero.

Projecte R + D + I
Enric Marco veterinari i fundador de MARC VETGRUP va participar un any més en les Jornades del Porcí del Matarranya. La primera de les ponències de Marc va donar detalls i resultats sobre el projecte de recerca impulsat per GUCO que compta amb un ajut del MAGRAMA. Sobre el projecte, Marc ha apuntat que “este treball és la continuació del que vam desenvolupar anteriorment sobre les mares intentant millorar els costos i la seua producció. Ara ens hem centrat en els garrins. En este estudi sobre el creixement i en el control dels processos digestius, ens hem centrat en què podem fer per ensenyar-los a menjar. Sabem que si mengen molt rapidament tenen menys problemes en el post deslletament. Realment ens hem sorprès perquè simplement donant-los aigua els primers dies, hem aconseguit que estos garrins cresquen un 10% més, és el mateix que s’aconseguix amb alguns productes que estan en el mercat”. L’estudi, que ha aconseguit augmentar un quilo el pes dels garrins als 62 dies, està finalitzat i lliurat al Ministeri.

Tot i això, Marc assegura que “volem seguir investigant sobre això, este ha estat un estudi preliminar, ara pretenem canviar algunes coses i estudiar molt més els bacteris intestinals, és a dir, entendre la dinàmica de producció, poder baixar l’ús d’antibiòtics en el post deslletament i tenir una animal molt més estable des del punt de vista sanitari. Este seria el proper pas. Però realment ens agradaria arribar fins al final de l’engreix, és a dir, conèixer quina repercussió econòmica tenen petites mesures preses en els parcs quan arriba al final de l’engreix”. Les mesures proposades segons Enric “no suposen una inversió econòmica, però sí un major esforç per part del ramader. La qüestió és que, de vegades, treballem en diferents direccions i s’estén molt poc. El que proposem és treballar en una direcció concreta que realment ens done un retorn”.

Enric Marco va participar a més amb una altra xerrada el segon dia de les jornades, en què va parlar sobre el futur pel que fa als antibiòtics. “Les medicacions que es feien dels pinsos han de canviar-se, ara ja no es poden barrejar molècules i això anirà a més. Europa vol, sense deixar d’usar-se, que es limite la utilització dels antibiòtics. No són grans canvis, però sí que requerix d’una educació des dels tècnics als ramaders. He explicat que s’està fent en altres països d’Europa i en quin país podem inspirar-nos per a això; i crec que este és Holanda. Els seus canvis estan donant bons resultats sense atacar la figura del ramader “a punt Marco.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top