Matarranya

Continuen les accions de sensibilització per a la recollida de residus urbans ‘Porta a Porta’

Matarranya, 16 d’abril de 2018
DSC_2792

El saló d’actes de l’edifici Cubic de Fondespatla va acollir la primera xerrada. // JP

El passat dijous, 12 d’abril, va haver-hi un taller per als nens i nenes de Queretes, municipi en el qual està previst dur a terme la implantació del cinquè contenidor, destinat als residus orgànics

Continuen les accions informatives i de sensibilització sobre la importància del reciclatge que organitza la Comarca del Matarranya. El passat dijous, 12 d’abril, els nens del col·legi de Queretes van assistir a un taller de sensibilització sobre el reciclatge i el compostatge amb cucs (vermicompostador). En este taller, es va explicar què és i com es porta a terme el reciclatge; què són les tres ‘R‘ (reduir, reutilitzar i reciclar) i, de forma pràctica, com es reciclen les restes de l’esmorzar a l’escola: els envasos que van al contenidor groc, els que van al contenidor de cartó i com, després del taller, les restes de matèria orgànica van al ‘Vermicompostador’, un espai de compostatge amb cucs.

Pròximament, i després de la posada en marxa del Pla Pilot de recollida selectiva de residus ‘Porta a porta’, que es durà a terme a Torredarques, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins i Fondespatla, s’introduirà el cinquè contenidor a Queretes. Este cinquè contenidor es destinarà als residus orgànics i serà una experiència pilot al Matarranya.

D’altra banda i davant la imminent posada en marxa del ‘Porta a Porta’ a Torredarques, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins i Fondespatla, el dissabte, 31 de març, es van celebrar xerrades informatives a cada població, adreçades als veïns i residents de les quatre localitats. En estes xerrades, es va explicar com funcionarà este Pla Pilot de recollida selectiva de residus i es van resoldre els dubtes del públic.

La recollida ‘Porta a porta’ és prioritària per al Matarranya, ja que suposa acostar-se més a la sostenibilitat mediambiental, millorar la rendibilitat econòmica en la gestió de residus i contribuirà a la creació d’ocupació. L’objectiu final és complir les exigències de la normativa europea: arribar al 50% en pes de reciclatge a les fraccions de paper, metall, vidre, plàstic, bioresidus i altres fraccions reciclables.

Les xerrades informatives van comptar amb una bona assistència
Les xerrades que es van desenvolupar a les poblacions de Fondespatla, Pena-roja de Tastavins, Mont-roig i Torredarques van comptar amb una bona assistència de públic. Segons Paco Esteve, vicepresident de la Comarca “estem contents de l’assistència que hi va haver, era una presentació de cara a la gent dels pobles en què es desenvoluparà el projecte pilot. La gent que va assistir va poder plantejar els seus dubtes sobre este tema. Crec que la major part dels veïns que van assistir van aclarir les seues incerteses, tot i que hi ha gent que és molt escèptica i no creuen en este projecte”.

Les xerrades es van organitzar durant la Setmana Santa per facilitar l’accés a les mateixes a les persones que compten amb una segona residència en estos municipis. Tot i això, segons Esteve van assistir molt pocs veïns de segona residència i crec que hagués estat important la seua participació, ja que tal vegada, siga les persones que tinguen més dificultat en arrencar la recollida del ‘Porta a Porta’.

En referència als dubtes que es van plantejar en els diferents municipis, el vicepresident de l’ens comarcal assegura que “les inquietuds dels veïns van ser molt similars, la major part de les preguntes tractaven de com i què s’haurà de fer o què s’haurà de dipositar en cada lloc. Però crec que amb les explicacions donades pels tècnics en les xerrades, els panells que es van exposar i el material lliurat molts dubtes es van resoldre”.

En les pròximes setmanes des de la Comarca, es programaran noves sessions informatives als municipis en què s’implantarà el projecte pilot per tal de facilitar la informació als veïns que per algun motiu no van poder assistir a les xerrades de dissabte 31 de març i per poder seguir aclarint dubtes.

Paral·lelament a les accions de sensibilització continuaran treballant en altres aspectes necessaris per a la posada en marxa de la recollida selectiva de residus urbans ‘Porta a Porta’. D’una banda, l’empresa adjudicatària està treballant en l’adequació del vehicle de recollida i, d’altra, s’estan habilitant les àrees d’emergència en els quatre municipis, s’estan concretant els punts de recollida fora del nucli urbà i desenvolupant una normativa del servei. Uns treballs encaminats perquè en el mes de maig arrenque el projecte pilot.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top