Matarranya

El Grupo de Empresas Arcoiris s’ha convertit en un dels principals motors econòmics del territori

Matarranya, 4 d’abril de 2018

Microsoft Word - Documento1

Les societats del grup han incrementat les seues plantilles un 50% en el període 2013-2017

El Grupo de Empresas Arcoiris s’està convertint en els darrers anys en uns dels principals motors econòmics de la comarca del Matarranya i en un important impuls en un territori rural que aglutina les comarques de confluència d’Aragó, Catalunya i València. A finals del passat any les diferents seccions del Grupo de Empresas Arcoiris generaven 450 llocs de treball directes un increment del 50% respecte al tancament de l’exercici de 2013 en el qual tenien 301 treballadors. Un creixement experimentat tant al Matarranya com a la resta de territoris en els quals està present Arcoiris.

I que a la fi de 2017 la massa social, és a dir, la suma de socis, treballadors i granges integrades pel grup empresarial rondava la xifra de 1.100. Una massa social repartida per les comarques del Matarranya, Baix Aragó, Baix Martín, Andorra – Sierra de Arcos, Maestrat, Valdejalón, Baix Aragó – Casp, Ribera Baixa de l’Ebre y Campo de Belchite en Aragón. Però que també, s’estén per les comarques valencianes dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat, Plana Alta i Plana Baixa, a la província de Castelló i a la Ribera Alta a la província de València. A més compten amb socis, granges integrades i treballadors pel sud de Catalunya, concretament a la Terra Alta, Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Baix Camp i Tarragonès.

A més de l’important creixement de l’ocupació directa experimentat durant el període 2013 – 2017, també són ressenyables les inversions dutes a terme. Es podrien destacar l’ampliació del túnel d’oreig de l’escorxador, les noves oficines a la fàbrica de pinsos i a la Ciudad de la Carne, les millores a l’escorxador de INCO o la construcció d’una granja de conills amb capacitat per a 2000 mares, entre d’altres. Dades que segons comenta Juan José Moles, director del Grup Arc de Sant Martí, “ha els objectius de la nostra entitat que passen per invertir en les diferents seccions que integren Arcoiris, generar ocupació i contribuir al desenvolupament econòmic d’este territori rural aragonès i en la resta de comarques on som presents, tant de Catalunya com de València, que tenen unes característiques molt similars. Avui en dia, es parla molt de despoblació, de mesures perquè els nostres pobles i el món rural no es queden buits i, sincerament, crec que Arcoiris està aportant molt en esta lluita tan complicada. Des de Arcoiris pensem que el sector primari i la transformació de la producció agroalimentària, han de ser claus per poder revertir la decadència dels àmbits rurals, en definitiva, creiem que són actius per lluitar contra la despoblació”.

Arcoiris compta amb 254 treballadors de Vall-de-roures 
Un clar exemple d’assentament de la població és el de Vall-de-roures. La capital del Matarranya acull la seu d’Arcoiris i en este municipi, el grup donava feina directa a la fi de 2017 a 254 veïns. Segons les dades de l’Institut Aragonès d’Estadística (IAEST) a 2017 Vall-de-roures tenia 2338 habitants, per tant gairebé un 11% del total de la població de Vall-de-roures treballa de manera directa en alguna de les seccions del Grupo de Empresas Arcoiris. Però és que, a més, Vall-de-roures és la població de més de 1.000 habitants que més ha crescut en nombre de residents a la província de Terol, després Alcanyís i Terol capital, en el que portem de segle. La capital del Matarranya ha passat de tenir 1889 veïns el 2001 a 2338 el 2017, un increment de 449 habitants. Per la seua banda els treballadors de Vall-de-roures empleats per Arcoiris en el mateix període han augmentat fins a situar en els 254. Un augment de 158 des de 2001 en què els llocs de treball directes a veïns de Vall-de-roures se situaven en 96. “Analitzant estes dades, calculant que cada unitat familiar està formada per 3 o 4 membres i que un dels seus membres és un dels nous treballadors del nostre grup, podríem dir que Arcoiris ha contribuït a mantenir o atraure nous pobladors a Vall-de-roures en una xifra que ronda entre 450 i 600 persones” apunta Moles.

Les dades del I’AEST referents a afiliacions a la Seguretat Social indiquen que a finals de 2017 Vall-de-roures comptava amb 1.286 altes, 942 en règim general i 344 eren autònoms. És a dir, a finals del passat exercici el 26,96% dels treballadors donats d’alta en règim general a Vall-de-roures, estaven empleats directament per alguna de les societats que conformen el Grupo de Empresas Arcoiris.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top