Vall-de-roures

Reunió entre DGA, Comarca i ajuntaments sobre la normativa urbanística

Vall-de-roures, 3 d’abril de 2018
DSC_2565

El saló de plens de la Comarca del Matarranya va acollir l’encontre sobre urbanisme. // JP

El saló de plens de la seu de la Comarca del Matarranya va ser escenari, el passat dimecres 21 de març, d’una reunió sobre urbanisme en què van participar tècnics i responsables del Govern d’Aragó, de la comarca i dels ajuntaments del Matarranya. Una trobada promoguda per l’ens comarcal, que va coordinar la cita, després de l’interès mostrat pels edils en el Consell d’Alcaldes celebrat a finals de 2017.

La delegació del Govern d’Aragó va estar encapçalada pel director general d’Urbanisme, Carmelo Bosque, a qui van acompanyar diversos tècnics, tant de la delegació d’urbanisme de Terol com de la Direcció General. Després de la trobada Carmelo Bosque va comentar que “el president de la Comarca ens va traslladar la inquietud que hi ha entre els responsables municipals, pel que fa a l’existència d’edificacions irregulars que s’estaven generant i l’escàs control, i quines possibilitats hi havia d’intervenir i col·laborar per part de Govern d’Aragó en tasques d’inspecció i disciplina urbanística, de recuperació de la legalitat, en definitiva, tasques administratives”. L’objectiu de la trobada, segons el director general, “era explicar quines són les determinacions de la llei ara mateix, amb el que els hem traslladat que bàsicament les competències de control, inspecció i sanció les tenen els ajuntaments. Tot i això, els hem traslladat que des de 2016 hi ha la possibilitat que els ajuntaments que voluntàriament vullguen, poden delegar-estes competències. Estes tasques tenen exigències de personal tècnic, jurídic i administratiu amb què, en la major part dels casos, els ajuntaments no compten i que sí que disposem en el Govern d’Aragó”. Ara com ara, cap ajuntament del Matarranya es troba entre els 140 consistoris aragonesos que han delegat les seues competències urbanístiques.

Des de la Comarca del Matarranya, el seu president, Rafael Martí, va valorar com a molt positiva la reunió i ha apuntat que “ha estat una trobada que ens ha ajudat a aclarir bastants dubtes”.

Les qüestions que més incògnites estan ocasionant, tant en els ajuntaments com en l’ens comarcal, són les construccions o assentaments que s’estan aixecant en sòl rústic. Martí assenyala que “el primer problema que tenim és detectar-los i després saber com hem d’actuar perquè es complisca la normativa. Se’ns ha explicat que algunes obres es podrien regularitzar adaptant-se a la normativa perquè són faltes lleus, però hi ha altres que s’haurien de paralitzar les obres o fins i tot, derruir per incompliments greus de la llei”.

Preocupen els assentaments
La preocupació en este tema per part de la Comarca se centra en l’augment d’assentaments en algunes zones del territori, “tot i que avui no són molts, ens preocupa la tendència” apunta Martí. A més segons assenyala el president comarcal “a voltes ens trobem assentaments que no complixen cap normativa, que estan en una situació precària en matèria sanitària i en alguns viuen menors, sense comptar amb uns requisits mínims. A més, en la majoria dels casos no tenen condicionat l’entorn, la qual cosa implica, d’una banda el perill de causar un incendi forestal i, de l’altra, va en contra de la seua pròpia seguretat en el cas que es produïsca un foc”.

Jorge Puig
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top