La Freixneda

Ester Hoffman: “Tot el que pinto ve de dins, però La Fresneda em dóna la llibertat de crear”

La Fresneda – 30 de març de 2018
Ester Hoffman al costat de la seua obra exposada a la Galeria 22 // A. Roda

Ester Hoffman al costat de la seua obra exposada a la Galeria 22 // A. Roda

El món cada vegada està més globalitzat. La gent es mou d’aquí a allà, fa viatges llargs en poques hores i tot això no escapa al món rural ni, per descomptat, al nostre territori. Prova d’això són el nombre de persones estrangeres que viuen als nostres pobles. Per conéixer el punt de vista forà de La Fresneda, parlem amb Ester Hoffman, natural de Suïssa, professora d’art-teràpia, pintora, assentada a La Fresneda des dels 80 i propietària de la Galeria 22, que pot visitar-se durant la fira d’antiguitats i oficis.

Vas arribar per primera vegada a La Fresneda a 1974. Després d’esta primera vista, van venir més fins a asseure’s definitivament fa 10 anys. Quines van ser les raons que et van portar a quedar-te aquí?

Vaig arribar aquí perquè tenia un amic a Horta de Sant Joan. D’allí vaig visitar esta regió i em vaig quedar sorpresa del límit d’este poble marcat al lluny per la forma de Santa Bàrbara i el castell. Vaig entrar i tot era blau. El poble més blau que havia vist. Em vaig enamorar de l’ambient, de les cases velles, de l’antiguitat que hi ha a cada racó.

Vas convertir La Fresneda a la teua segona residència, on passaves llargues temporades i més tard, et vas mudar-te definitivament. Com van ser els primers anys?

Va ser difícil el canvi de vida? Quan vaig arribar hi havia ja algun estranger i ens miraven amb estranyesa; no de mala manera, però sí amb curiositat. Hi havia una senyora, Erudina, ara ja és molt gran, que em va ajudar i va cuidar molt en estos anys i gràcies a ella, em van acceptar al poble. I és que vaig arribar als 80, sola amb els meus dos fills. Això no era normal llavors aquí. Ara les coses han canviat molt i visc aquí des de fa bastants anys. Jo vull molt a la gent d’este poble i tots són realment amables amb mi.

Este ambient i entorn, fomenta la teua inspiració en la pintura?

El meu art són somnis, expressions, criatures, fantasies d’altres mons. No busque coses al carrer per pintar-les, tot ve de dins. Encara que La Fresneda em dóna la llibertat de somiar, de crear. És que a Suïssa, els pobles estan enganxats els uns als altres. Aquí tens un paratge immens en el qual pots respirar.

Vas rebre suport dels veïns en obrir la galeria d’art?

Sí, el van rebre amb molta alegria. Sempre ve molta gent del poble a visitar-la i sobretot, tinc moltes visites del col·legi del poble. Hi ha un mestre que els porta a cada exposició i han visitat també el meu taller. És genial.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top