La Freixneda

Ramón Celma: “Mai he parat de vendre la fira de La Fresneda durant tots els mesos de l’any”

La Fresneda – 28 de març de 2018
Ramón Celma, fundador de la Fira d'Antiguitats de La Fresneda // A. Roda

Ramón Celma, fundador de la Fira d’Antiguitats de La Fresneda // A. Roda

La Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis de La Fresneda està d’aniversari. Són vint els seus anys de recorregut pel món de les antiguitats i el col·leccionisme. Una temàtica que va conduir a Ramon Celma estar al capdavant d’este esdeveniment i promocionar-lo allà on anava. A raó d’esta labor, es rendix homenatge a este excomerciant numismàtic i veí d’este poble, el dissabte 31 de març. Tenim l’ocasió de xarrar amb ell i conéixer els secrets i inicis d’esta fira.

T’esperaves que una iniciativa com esta, per la qual vas apostar, s’haja convertit en el que és ara?

No m’esperava això. Esta fira la vaig fundar jo per iniciativa de l’ajuntament de La Fresneda d’aquell moment. Un dia va venir l’alcalde d’aquell temps, Antonio Algueró, i em va proposar la idea de muntar una fira d’antiguitats. Jo estava per aquell temps a Barcelona, era president de la Plaça Reial dels Comerciants, tenia el meu negoci i la meua família allà. Encara que jo no parat mai de venir i dir que sóc d’aqui. Em va comentar esta idea i no em va semblar desgavellada. Vaig contactar amb tots els comerciants que coneixia i els vaig proposar esta fira; molts d’ells van venir des de Barcelona el primer any.

Mirant enrere, com van ser els primers anys de vida d’esta fira? 

El primer any van venir amics meus a exposar de Barcelona, un de Sevilla i un de Dénia. Vam ser set en aquell moment i alguns del poble es van animar per posar una parada. Un portava aladres, l’altre traïa uns còmics i novel·les. Antonio Moreno, que vivia abans al poble i un tal Oriol de Gandesa, em van ajudar molt este any. Entre uns pocs vam muntar la fira el primer any, sense gaire moviment. Tot i això, des de l’ajuntament estaven convençuts continuar-lo. Què va passar? El segon any ja érem uns 15 exposant, al següent uns vint. Tot això, tirant mà dels contactes. Tirava d’agenda i han arribat a venir gent de moltes parts d’Espanya i de l’estranger. Això funcionava així. Si algú deia que hi havia una fira a Vigo jo anava, però demanava que ells després, vinguessen a la de La Fresneda. Ells m’ajudaven a mi i jo els ajudava a ells.

I què es podia veure en els expositors d’estos anys? 

Si va exposar principalment moneda numismàtica i segell. Però això ha anat canviant. Més que res, aquí la gent té molta tendència als objectes procedents d’esta zona. Material que, amb la Guerra [Civil], va desaparéixer. Qui tenia alguna cosa ho va vendre i qui no, ho va cremar. Ara la gent vol ho recuperar perquè els recorda als seus pares i avis. La gent repose el que va desaparéixer en aquell moment. En esta fira, el que més es ven és material didàctic d’esta zona, bé de llaurança, de decoració i moneda també, però en menys quantitat. Ja et dic, es compren coses que van desaparéixer per ara decorar les cases.

Com ha estat el procés dels primers anys a les últimes edicions en què vas estar al capdavant? 

A mi esta fira m’ha portat moltes hores de treball, molts contactes. La meua botiga a Barcelona sempre estava a disposició de tot aquell interessat en esta fira. A més, durant 10 anys, jo vaig estar repartint cartells en un radi de 50 quilòmetres. Jo mateix els penjava. Jo he anat a fires de molts punts d’Espanya i també, a França, Portugal; el primer que es trobava un a la meua taula, era el cartell d’esta fira. De fet, esta fira seguix sent molt coneguda. Per molt que estiga jubilat, seguisc en contacte amb gent i segons ells, dins d’este món té un renom.

Podem dir que és un punt de trobada de col·leccionista esta fira? 

Sí, és clar. De fet, acabe d’estar en una fira a Tortosa i allà, tots em preguntaven sobre la fira. I jo només feia més que repetir: ‘vine a La Fresneda‘. Mai he parat de vendre esta fira tots els mesos de l’any.

ANNABEL RODA
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top