Matarranya

Esteve: “els ramaders som els més interessats en què els animals estiguen bé i cresquen correctament”

Matarranya, 21 de febrer de 2018

Manolo Esteve, president d’ACRIPORTE, es mostra indignat pel reportatge emés per La Sexta i assegura que la normativa de benestar animal s’està complint rigorosament

El reportatge sobre el sector porcí emés pel programa ‘Salvados‘ de La Sexta ha creat polèmica en el sector ramader de tot l’estat. Una polèmica de la qual no s’han lliurat els ramaders del Matarranya que es mostren molt indignats per la imatge de la feina dels ramaders i de l’estat de les seues instal·lacions que es va donar en este programa de televisió. “És indignant que es vulga transmetre la idea que les 80.000 explotacions, les al voltant de 4.000 empreses agroalimentàries i els més de 300.000 treballadors que hi ha a Espanya vinculats al sector del porcí actuen de forma incorrecta i se salten tota la normativa de benestar animal vigent”, va explicar Manolo Esteve, president de l’Associació de ramaders Porcins de Terol (ACRIPORTE), que va voler aclarir que “la gent ha de saber que els principals interessats en què els animals estiguen en bones condicions, sans i cresquen de forma normal som els ramaders. Perquè el senyal d’identitat del nostre producte, i que ens està obrint les portes de l’exportació, són les garanties de seguretat alimentària i benestar animal que els oferim als compradors, distribuïdors, i, per tant, al consumidor final”.

Benestar animal
Les imatges ofertes en el documental de ‘Salvados‘ poc es corresponen amb el dia a dia del treball en les explotacions porcines del territori, segons va afirmar Esteve. De fet, si mirem la legislació actual, cal ressaltar que Espanya va ser el primer país de la Unió Europea (UE) a aplicar la normativa de benestar en 2013 i que en els últims anys tots els ramaders han hagut de realitzar diferents millores en les seues explotacions per adaptar-se als canvis en la normativa. “Portem uns anys en què totes les explotacions s’han hagut d’adaptar a les noves normatives de benestar animal. Així, els ramaders han hagut d’invertir molt en ampliar les seues naus per millorar les condicions dels animals i s’han reforçat els controls veterinaris per garantir que tots els porcs es troben en bones condicions”, va defensar el president d’ACRIPORTE, que va afegir que “després de l’esforç que ha suposat per a tots adaptar-se a esta normativa, és decebedor que vulguen oferir una visió esbiaixada del sector”.

Animals malalts
Un dels punts que més preocupació ha desencadenat va ser l’afirmació que en les explotacions es trobaven animals malalts que posteriorment passaven a cadena de transformació. En este sentit, Esteve ha destacat que “les imatges que es van veure d’animals malalts corresponen al que s’anomena ‘llatzeret’, una part de l’explotació que ens obliguen a tenir per llei. Este és un espai en el qual s’ubiquen els animals malalts als quals se sotmet a tractaments veterinaris i es vigilen de prop per l’especialista que visita cada granja”. “Evidentment, no són unes imatges agradables. Però la realitat és que els animals emmalaltixen i s’han de tractar. Dit això, està clar que les instal·lacions mostrades no estaven en les condicions adequades. Si bé, des del nostre punt de vista es tracta d’un cas concret que no es pot generalitzar. Ha de quedar clar que el 99 per cent dels ramaders i les empreses del sector actuem tal com ens marca la llei”, ha apuntat Esteve.
En este mateix sentit, des d’ACRIPORTE també es va voler afirmar rotundament que en cap cas és possible que un animal que no es trobe en perfectes condicions de salut puga arribar al consumidor. “La seguretat alimentària és un aspecte de la producció que cada dia es cuida més. El veterinari de cada explotació s’encarrega de comprovar que tots els porcs que van a l’escorxador complixen els requisits exigits per llei per entrar a la cadena de transformació. A més d’este control, a l’entrada a l’escorxador es torna a fer un altre control veterinari per evitar que animals malalts o que no complixen les característiques exigides puguen sacrificar-se”, va dir Esteve, que va afegir que “actualment tot este procés ens suposa un sobrecost de 25 cèntims per quilo de carn produït i té com a conseqüència que el producte que es desenvolupa a Europa, és el més segur del món a nivell alimentari. De fet, són les carns procedents d’altres parts del món les que poden generar majors problemes, ja que els requisits que es demanen en altres països d’Amèrica o Àsia són molt menors”.

El mite de les hormones
Un altre dels punts que ha enfadat molt als ramaders va ser l’afirmació de l’ús d’hormones de creixement en les explotacions porcines, una cosa que a Europa està prohibit per llei des de l’any 1996 (Directiva 96/22 / EC). “Els promotors o hormones del creixement fa molts anys que estan prohibits a Europa i avui en dia, podem assegurar que no hi ha cap animal que consumisca este tipus de productes que entre al mercat”, ha concretat Esteve, que ha afegit que “un fet que aquí veiem com a normal, però que en països com els Estats Units o el Brasil no ho és. De fet, podem dir que si es troba alguna carn hormonada a les botigues és la que prové de la importació. No la que es produïx aquí”.

Perjudicis per al sector
La imatge transmesa pel reportatge emés per La Sexta pot produir grans perjudicis a un sector que en els darrers anys ha hagut d’adaptar a múltiples canvis. De fet, els productors i distribuïdors en l’àmbit estatal destaquen, segons Esteve, que “amb este tipus d’informacions, clarament esbiaixades, es fa malbé la imatge de seguretat alimentària que és el senyal del sector a escala internacional. Perquè, si estem aconseguint obrir nous mercats i aconseguir ser apreciats internacionalment, és per oferir una seguretat alimentària que no s’oferixen en cap altre lloc del món”. A més, sempre segons Esteve, “s’està atacant a un sector que a la comunitat aragonesa és un dels eixos vertebradors del territori. Que, a més, és una columna essencial per mantenir la vida en els pobles i que suposa el principal motor de l’economia pel que fa al món rural”.

Marc Martí

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top