Vall-de-roures

L’institut i la biblioteca de Vall-de-roures celebren el Dia Internacional de la Llengua Materna

Vall-de-roures, 23 de febrer de 2018

Com és omplia el rebost o com és jugava abans van ser els temes que van conéixer els alumnes de l’institut de primera mà a través dels relats de nou iaios i iaies.

Fa 19 anys que la Confederació General de l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va proclamar el 21 de febrer, el Dia Internacional de la Llengua Materna. Un dia per reconéixer i promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que parlen els pobles del món. Preservar la diversitat lingüística i fomentar el plurilingüisme -objectiu d’este passat 21 de febrer- va de la mà amb lluitar per una educació de qualitat i un aprenentatge universal perquè tota persona puga adquirir aptituds, coneixements i valors necessaris per a arribar a convertir-se amb el que desitge i per participar plenament a la societat, segons la UNESCO. Aragó també va celebrar la riquesa que comporte el plurilingüisme i que forme part de la identitat de la mateixa comunitat. Més de 120 activitats per festejar este dia van desenvolupar-se per 62 localitats aragoneses i el Matarranya va estar dins d’este circuit de celebració de la llengua materna.

L’IES Matarranya va sumar-se a la celebració d’este dia amb la iniciativa ‘Iaios a l’insti’ organitzada per l’àrea de català de l’institut i la Federació Comarcal de Jubilats i Pensionistes del Matarranya (FECOJUPEMA) junt amb la col·laboració del Departament de Cultura i Patrimoni de la Comarca del Matarranya. Alumnes de 1r i 3r d’ESO van compartir amb nou membres d’esta federació espai, conversa i debat. “Una jornada de recuperació, de replega de la memòria oral del Matarranya a través de la gent gran dels pobles, que són els millors portadors de la nostra llengua i de les nostres tradicions” va explicar la Pepa Nogués, professora de català a l’institut matarranyenc.

Un matí on els més grans van parlar de com és planava el rebost abans o els tipus de joguets que tenien. Rebuscant a les memòries van narrar anècdotes de la seua infància i joventut on van aparéixer paraules mai sentides pels alumnes com estraperlo, pardal o esquirol. Paraules que es van oblidant i que esta iniciativa buscava reviure-les i transmeten-les als més jóvens.

El bon resultat d’este acte va ser palpable en acabar el col·loqui, ja que alumnes i grans van intercanviar, en grupets més minuts, dubtes i més anècdotes. Un desenllaç molt positiu del que José Lombarte, president de FECOJUDEMA, va comentar “és molt agradable estar amb els crios i pode’ls contar vivències de la nostra joventut, inclús coses de més gran. I tots eixim en ganes de repetir”.

Clarió commemora el Dia de la Llengua Materna amb actes a la biblioteca de Vall-de-roures

La biblioteca de Vall-de-roures també va ser testimoni d’actes festius per celebrar el Dia de la Llengua Materna. De la mà de Clarió, l’Associació de Pares del Matarranya per la Llengua, la tarda del 21 la biblioteca va omplir-se de gent i xiquets per escoltar i contar “qüentos”, participar en tallers de treballs manuals, passar-ho bé amb el concert íntim del grup ‘Yababé‘ i poder visitar ‘Desideri Lombarte: ataüllar el món des del Molinar‘.

L’hora dels “qüentos”, sense dubte, va ser el més curiós del programa per escoltar-se històries amb català, castellà, anglés, gallec i euskera, llengües maternes dels participants. Encara així, els més menuts i també grans, no van pedres cap detall de les històries i personatges allí narrats.

Clarió va apostar una vegada més per l’expressió artística com promoció de la llengua del territori. “Es tracte de donar-li importància a la llengua materna, la llengua que es parle a la família i és important preservar-la perquè és el cordó umbilical que ens unix amb els nostres avantpassats” va concloure José Luis Aragonés, president de Clarió. Una festa per apropar i dignificar la llengua materna que continuarà amb més actes el dia 3 de març a Queretes.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top