Vall-de-roures

Les últimes novetats sobre la PAC es debaten a Vall-de-roures

Vall-de-roures, 5 de febrer de 2018
IMG_9940 copia

Xerrada informativa sobre el futur de la Política Agraria Europea (PAC) a Vall-de-roures.

La seu de la Comarca va acollir una xarrada informativa encapçalada pel sindicat UPA. Informar i aclarir dubtes sobre els canvis d’esta política agrària va ser l’objectiu del col·loqui.

La Política Agrària Europea, coneguda popularment per les seues sigles PAC, es va convertir en la protagonista en la tarda del passat 23 de gener a Vall-de-roures, a raó d’una xarrada sobre les novetats que comporta este any. El sindicat UPA Aragó (Unió de Petits Agricultors i Ramaders d’Aragó) va ser l’encarregat de l’organització i impartició d’este col·loqui informatiu amb la intenció d’aclarir dubtes i comunicar els canvis que s’han posat en marxa en esta política agrària europea, una de les més longeves de la Unió Europea.

José Manuel Roche, el secretari general d’UPA Aragó, va dirigir este espai de diàleg als més de 30 assistents que va acollir la sala de plens comarcal. Una xarrada que aterrave el mateix dia en què Joaquín Olona, conseller de Desenvolupament Rural i Agricultura d’Aragó, declarave amb vehemència “la falta de voluntat per part del Ministeri [d’Agricultura i Alimentació i Medi Ambient] per impulsar la reforma en profunditat que necessita la PAC i que està promovent el mateix comissari Hogan”. En la mateixa línia es va expressar Roche respecte a estes reformes minudes de la PAC per a este 2018 “és una reforma que des d’UPA sempre hem criticat. No s’ha tingut en compte als ramaders i agricultors i el nostre objectiu no ha estat altre que intentar influir tant en el govern autonòmic com l’espanyol i per descomptat, a Brussel·les. És una reforma la qual no té en compte el model d’agricultura familiar. No ha donat suport al veritable agricultor o ramader professional i ha repartit els diners d’una forma totalment injusta tenint en compte més a l’agricultor de sofà que al ramader professional”.

Fins ara, s’ha posat damunt de la taula canvis minuts en la PAC 2018, però es preveu una reforma integral d’esta política agrària. Fet que va demostrar el comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, el passat 29 de novembre el qual va presentar les línies de transformació per a la PAC més enllà del 2020. La principal novetat d’esta futura política agrària europea és que els Estats-membres de la UE adquirisquen una major responsabilitat en la presa de decisions que dono més efectivitat i amb millors resultats, la seua aplicació. Per este motiu, els governs nacionals han de presentar un pla estratègic nacional per a la futura PAC en el qual hauran d’especificar, quines opcions consideren més convenients per assolir els objectius fixats a escala de la UE. A esta declaració d’intencions Roche va comentar que “se’ns deixa flexibilitat per definir la figura d’agricultor en actiu o per reorientar les ajudes a alguns sectors. Desgraciadament este debat és inexistent aquí. Un cop més deixarem en mans dels països de centre Europa com Alemanya o França, totes les decisions importants d’esta reforma. Pel que demanem al conseller Olona que continuo en esta pressió cap al ministeri i este vagi amb una postura clara i contundent a Brussel·les perquè, en els mesos que vénen, les negociacions seran molt actives”.

Una política agrària construïda i creada des de Brussel·les, però amb implicacions en totes les zones rurals dels Estats-membres en què entra també el Matarranya. “Informar els agricultors i ramaders quin és el model de PAC que se’ns implantarà a partir del 2020 i les novetats que s’han implantat des d’este 1 de gener (novetats que van des de noves ajudes acoblades en alguns sectors, novetats importants en el que és el ‘greenining‘ i novetats importants en la incorporació de joves i sobre el relleu generacional) són els objectius de xarrades com esta a Vall-de-roures” va afirmar Roche. De moment, estes modificacions per a la PAC d’este any continuen desafavorint a la província de Terol. “El plantejament de la nova PAC seguix mantenint els drets històrics i condemnant a la província a una situació totalment per davall de la resta de veïns o companys. Si la nova reforma deixa marge als Estats membres per prendre decisions importants en esta matèria, des de les organitzacions agràries haurem d’estar alerta per poder equiparar Terol a la resta de províncies” va sentenciar Roche.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top