La Freixneda

Els reis passen per La Freixneda atrets pels Calderons

La Freixneda, 8 de desembre de 2018

Calders, cassoles, ‘topins’, paelles, orinals de porcellana, bols, llaunes, petits bidons són els protagonistes del matí del 5 de gener a La Fresneda. Un matí conegut com la ‘festa dels Calderons’ en què xiquets i xiquetes de totes les edats, es reunixen per arrossegar per tots els carrers de poble calders de metall lligats a cordes amb els que corren i passegen durant diverses hores. L’objectiu: fer el màxim soroll possible. La raó: advertir els Reis Mags que hi ha xiquets en este poble perquè no s’obliden d’ells.

Una tradició que es remunta tants anys enrere, que ningú coneix realment qui o per què va començarBelén Beltrán, veïna de La Fresneda, va explicar per a Ràdio Matarranya que “no tenim un moment concret en què es començarà a arrastrar calderons. Simplement fa ja molts anys, perquè el meu avi ja m’explicava que ho feia, els Reis Mags no venien físicament al poble i tots els nens tenien por que passaran de llarg “al que ha afegit” es fa soroll per dir-li als reis que som pocs, però som aquí. No us oblideu de natros“.

Este any els calderons van ixir de nou als carrers amb xiquets al costat de pares, mares i molts iaios. I és que, els grans amics d’esta tradició són ells; els iaios i iaies encarregats de proveir els calderons als néts. “Molts dels xiquets que vénen, no viuen aquí durant l’any, però els iaios de La Fresneda s’encarreguen de preparar uns bons calderons que es guarden any rere any” va apuntar Beltrán.

El pas dels anys ha afegit que al costat dels calders, qualsevol llauna o objecte de metall valgue per ser arrastrat. El que continua intacte és la il·lusió de minuts i grans per esta tradició, ara per ara molt viva.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top