Mont-roig

La DGA denuncie l’alt nombre de focs provocats a Aragó després dels dos incendis al Matarranya

Matarranya, 29 de desembre de 2017
web 1

Zona afectada per l’incendi d’este passat 27 de desembre a l’Umbría a Vall-de-roures.

Es desconeixen les causes del últim foc a l’Umbría. El foc a Mont-roig es deu a una negligència.

Els últims focs ocorreguts el dijous tarde al Matarranya, concretament al terme municipal de Mont-roig i de Vall-de-roures hi han conduït a la DGA a presentar una denúncia a la Fiscalia per l’acumulació d’incendis intencionats este mes a l’Aragó. Joaquín Olona, conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat va declarar que “estem davant d’un delit que ha de ser perseguit”.

Les causes del foc al terme de Vall-de-roures, a tant sol un quilòmetre del últim foc esdevingut fa escasses tres setmanes a la zona de l’Umbría, es desconeixen encara. Un equip d’Agents de Protecció de la Naturalesa estan treballant a la zona des d’ahir per revelar l’origen del foc. Sense haver-hi encara resultats oficials, les causes naturals queden descartades i els factors restants són molt semblants a l’incendi que va calcinar 10 hectàrees el passat 8 de desembre a l’Umbría.

Mentre que les causes del foc al terme de Mont-roig apunten a una negligència. Jassa Guarc, alcalde d’esta localitat, va comentar per Ràdio Matarranya que “sabem que un dels habitants dels masos d’aquella zona va traure la cendra a la muntanya. Va dir, de fet, que la cendra portava separada del foc feia dos dies. Però devia quedar alguna braça encesa i com aquell dia bufava el vent, va ajudar”. Un foc que solament va afectar entre 200 i 400 metres quadrats, un lloc on afortunadament “està envoltat de roca i és raseros” en paraules de Guarc. Els efectius que van actuar a este foc van ser l’helitransportada d’Alcorisa que solament va tirar dues vegades aigua, ja que va haver de marxar en fer-se de nit; l’autobomba de Mont-roig; dos Agents de Protecció de la Naturalesa i els bombers d’Alcanyis quan van arribar, van ser enviats directament a Vall-de-roures.

Si les causes d’este segon incendi a l’Umbria es declaren ‘intencionades’ com l’última vegada, es sumarà a la llista de focs de Torre la Ribera a Osca i Mallén i Alberite de San Juan a Saragossa declarats provocats de forma intencionada.
Des de la conselleria de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, es va recordar que provocar incendis forestals de manera intencionada és un delite tipificat al codi penal amb penes d’1 a 5 anys i de 10 a 20 anys si el foc comporte risc per les persones.

Annabel Roda
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top