Mont-roig

Grans i menuts compareixen experiències a l’escola de Mont-roig

Mont-roig, 28 de desembre de 2017

Diferents generacions es reunixen a l’escola de Mont-roig. Les tradicions de nadal i les formes de comunicació anys enrere són el temes més cometats pels minuts.

Els més petits i els més grans de Mont-roig es van reunir al col·legi de la localitat este passat 22 de desembre amb l’excusa de conéixer com se celebrava el Nadal anys enrere. Una iniciativa que va tancar l’últim dia del trimestre intercanviant experiències i coneixements entre gent d’edats entre 65 a 80 anys amb els xiquets i xiquetes de l’escola i la llar d’infants de la localitat. Una proposta intergeneracional celebrada també a La Portellada i Calaceit que va comptar amb el suport de la Comarca del Matarranya, la Federació Comarcal Jubilats i Pensionistes del Matarranya (FECOJUPEMA) i les diferents agrupacions de jubilats dels tres pobles.

Elena Guarc, membre de l’Associació de Jubilats Consolació de Mont-roig, va explicar per a Ràdio Matarranya que “es tractava d’explicar-los com eren les nostres Nadal i com les vivíem. Naturalment hi ha una diferència tremenda entre nosaltres i els xiquets d’ara. Hem començat per explicar-los que estes festes començaven amb la missa del gall i que acabaven en reis. També que no teníem tants regals, millor dit ni joguines teniem”. Unes experiències en què tots els xiquets van estar molt atents i ansiosos de preguntes que van derivar en altres temàtiques més enllà del Nadal. “La qüestió que més ha sorprés als sagals ha estat que en la nostra època només hi havia un telèfon per a tot el poble” va comentar Guarc.

Molts xiquets comptaven entusiasmats la trobada amb la gent gran. Judith Morera, una de les alumnes i participants, va assenyalar que li agradaria repetir l’experiència d’estar amb gent gran a classe i que li explicassen “com feien les festes de l’estiu”. Iñaki Antolí, un altre alumne, va comptar alegrement que el matí “ha estat molt xulo i els grans ens han explicat moltes coses. Per exemple, el Nadal que feien abans ells”.

Tant minuts com grans han quedat molt satisfets amb esta activitat. Glòria Riba, treballadora social de la comarca, va explicar per a este mitjà que “incentivar la inclusió de persones grans en actes com este sempre és positiu, sobretot en un territori com el nostre on tenim grans percentatges de gent gran vivint”. L’objectiu que es perseguix amb este intercanvi és “el seu manteniment i que siguen les mateixes associacions de jubilats els que s’organitzen independentment per fer este tipus d’intercanvis amb les generacions més joves” va concloure Riba.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top