Matarranya

El Matarranya iniciarà un pla pilot de recollida selectiva porta a porta

Matarranya, 22 de novembre de 2017

El Consell Comarcal, en sessió extraordinària, va donar llum verda a la posada en marxa del projecte el passat dilluns 13 de novembre amb els vots a favor de PSOE, PAR i CHA i l’abstenció del PP

El ple de la Comarca del Matarranya va aprovar, el passat dilluns 13 de novembre, la posada en marxa d’un pla pilot de recollida de residus selectiva ‘Porta a porta’ al territori. El pla va tirar endavant amb 11 vots a favor, la dels consellers del PSOE, PAR i CHA i 7 abstencions, la dels consellers del PP que eren presents. Juan Enrique Celma, portaveu del PP, va defensar l’abstenció del seu grup al·legant que “hem estudiat les propostes i ens genera molts dubtes“.

A més va assegurar que “els pobles elegits no són representatius de la realitat comarcal”. Celma va afegir que “a més no estem d’acord amb el sistema de finançament del mateix que repercutirà en els veïns”. Pel que fa als pobles triats per dur a terme el pla pilot el vicepresident comarcal i portaveu del PAR, Francisco Esteve, va assegurar que “fa més d’un any en una reunió de la Consultiva d’Alcaldes es va posar damunt de la taula la possibilitat de dur a terme un pla pilot i els únics ajuntaments que han mostrat el seu interés en què es desenvolupo en els seus municipis han estat estos“.

Pel que fa a la fórmula de finançament del pla pilot i d’afrontar les inversions necessàries, Rafael Martí, president de la Comarca, ha afirmat que “hem treballat perquè el pla compte amb ajudes d’altres administracions, a tots ens agradaria que es cobrissen la totalitat dels costos, però hem de ser realistes i avui en dia no hi ha cap projecte o gairebé cap que es cobrix el seu cost amb subvencions. Per al pla es destinarà part dels diners que la Comarca rep pel reciclatge. Uns 92.000 € anuals, que fins ara, es traslladaven en la seua totalitat als ajuntaments -encara que, en la majoria dels casos, no ho repercutien directament als seus veïns”.

Per la seua banda Ignacio Belanche, únic conseller de CHA al Consell Comarcal, va justificar el seu vot a favor del pla pilot assegurant “se’ns ha presentat un pla pilot que ens pot donar una bona visió del que pot representar la recollida porta a porta al Matarranya. A més va en la línia de les polítiques que defensem CHA, ja que som un partit verd”.

‘Porta a porta’ selectiu
I pla pilot de recollida selectiva ‘Porta a porta’ es desenvoluparà en 4 municipis, Fondespatla, Mont-roig, Pena-roja i Torredarques. Este neix després d’anys de debat i anàlisi de diverses possibilitats perquè al Matarranya es pugues complir amb les directrius europees que exigixen que l’any 2020 almenys el 50% dels residus generats siguen reciclats.

Amb l’entrada d’este pla en funcionament, en estos quatre municipis desapareixeran la majoria dels contenidors i s’implantarà un servei de recollida selectiva ‘Porta a porta’ En el seu moment, els usuaris tindran uns dies establerts per dipositar les diferents fraccions (envasos, paper i cartó, orgànica i resta). A més cada un d’estos municipis comptarà amb una àrea d’emergència amb contenidors que podran ser utilitzats pels veïns en cas de necessitat.

Un cop recollits els residus es traslladaran a una instal·lació ja existent a Peñarroya.Allà, d’una banda, es farà apilament de les fraccions d’envasos, paper i cartó per després traslladar donar-se a plantes de reciclatge i, de l’altra, la fracció orgànica, es manipularà per elaborar compost. Cal recordar que en estos municipis es mantindran els contenidors de vidre, el d’oli domèstic usat i el de roba i calçat per poder dipositar els residus corresponents.

Per poder dur a terme el pla pilot és necessària una inversió que rondarà els 106.000 €. Entre les inversions es contemple la compra dels cubs per als usuaris, l’adequació de la planta i l’adquisició de maquinària, entre d’altres. A més també s’adquirirà un nou camió per al servei de recollida. Vehicle que encara que no es fes el porta a porta s’hauria d’adquirir, ja que és necessària la renovació de la flota actual de camions. Les inversions se sufragaran en part amb els fons que rep la Comarca del Matarranya pel reciclatge d’envasos, paper i cartó.

Redacció
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top