La Vall del Tormo

La Vall acull una nova trobada de formació entre pastors del Matarranya

Vall del Tormo, 9 de novembre de 2017

El sector va organitzar una sessió pràctica de la mà de l’expert Ánder Gardeazabal. Al treball de camp se li afegiran tres tardes de formació tècnica i de xarrades

“En esta història, el més important no són ni el gos ni el pastor, sinó les ovelles”. Amb esta premissa, l’expert Ánder Gardeazabal va obrir una nova sessió de formació per a pastors a la Vall del Tormo, iniciativa que ha impulsat l’associació de l’oví i caprí de la comarca del Matarranya i que se solaparà amb diferents xarrades i jornades tècniques pensades per als pastors que ompliran les tardes dels dijous de novembre. El passat 28 d’octubre va tocar treball de camp. Diferents pastors de la zona i els seus corresponents gossos es van trobar a la Vall del Tormo per a perfeccionar tècniques de moure ovelles. Al respecte, Gardeazabal va entendre que “durant la sessió d’avui intentarem expliquem com moure els gossos perquè les ovelles visquen millor i natres no tinguem tanta faena. I el primer cal fer és fer una bona selecció del gos. És molt important triar un bon gos i, a continuació, fer un bon treball i tindre molta paciència”.

Des del territori, Alberto Riba, que és president de l’associació de pastors, va concretar que “hem començat amb esta sessió de pastureig que s’allargarà dos dies. A continuació tindrem tota una sèrie de xarrades tècniques”. La primera d’elles s’ha celebrat el dijous d’esta setmana, on ha tocat parlar de pastos elèctrics, assistint-hi una de les empreses franceses més importants del sector, així com també ha tocat parlar d’assegurances i de les energies renovables. Però la formació continuarà els pròxims dijous. Per al dia 16 de novembre, tal com va apuntar Riba, “ens acompanyarà Enrique Novales”, mentres que el dia 30 “tindrem reunió amb la gent de OviAragón i InterOvi per a parlar del futur del sector i de cooperativisme”. Alberto Riba va entendre que “la formació és important i necessària. És bo aprendre de les novetats que van apareixent cada any”. Perquè el món de les ovelles “no és al·liè a la formació”.

Sobre la realitat del sector, el president de l’associació no amague les dificultats actuals, que al mateix temps no són noves. “Som un sector que està desapareixent; la realitat és que va caient el número d’animals, no hi ha relleu generacional, el mercat està com està i la gent hem de lluitar cada vegada més”. Riba va reconèixer que “és un sector molt esclau, i no podem amagar que per a la gent que puge ara mateix hi ha faenes molt més agraïdes”. Ser pastor “és una forma de vida”. Situació a la que enguany s’hi ha sumat el factor meteorològic. Enguany no ha plogut pràcticament gens al territori, i això supose que s’ha fet poca palla i hi ha poc farratge. “Contra el temps no podem fer res. Però és una cosa preocupant. Això se trasllade en uns gastos addicionals per als pastors. Perquè si no tens aliment, l’has de comprar”. D’aquí que esperen que la situació meteorològica millore en les pròximes setmanes per afrontar el 2018 amb més optimisme.

Rubén Lombarte
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top