Matarranya

Comarca impulsarà un programa pilot del ‘Porta a porta’ a quatre pobles del Matarranya

Vall-de-roures, 7 de novembre de 2017

IMG_5592 (800x535)

El projecte pilot de reciclatge i recollida de residus es va presentar als 16 alcaldes presents al Consell Consultiu d’Alcaldes. Esta experiència pilot s’aplicarà a Fontdespatla, Mont-roig, Pena-roja i Torredarques

La seu de la Comarca va ser testimoni este passat 2 de novembre del Consell Consultiu d’Alcaldes que es va centrar únicament en l’explicació del projecte pilot ‘Porta a Porta’. Un programa que alterarà la recollida de residus, que s’està fent fins ara, per la tradicional recollida de bosses de residus porta per porta, però amb la novetat que cada dia la recollida es faria per a una família de residus diferent i al cartó, el plàstic, el vidre i les restes s’afegirà la matèria orgànica.

Un projecte pilot que s’aplicaria només en quatre pobles de la comarca -Fondespatla, Pena-roja, Torredarques i Mont-roig- per la proximitat de tots ells amb la planta de reciclatge que es localitzarà a Pena-roja. Localitat que albergue una planta de purins en desús i que l’ajuntament cediria una part de la infraestructura per a este projecte. Paco Esteve, alcalde de Pena-roja, explicave per a Ràdio Matarranya que “la raó és aprofitar part de la planta de purins, que tristament no s’usava per al que realment es va construir, evitant una inversió important en esta experiència pilot”. El mateix Esteve comentave pel que fa a este projecte que “és essencial per poder reciclar més i intentar reduir tots els costos que s’aniran presentant respecte a la gestió de les escombraries”.

I és que, tot i que la comarca del Matarranya recicle un 20% dels seus residus, s’està encara lluny de la normativa europea que exigirà a partir del 2020 reciclar un 50% dels residus totals generats en un municipi o ciutat. Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, deie al respecte per a este mitjà que “la millor manera d’evitar costos a les escombraries, de reduir emissions de CO₂, és fer el reciclatge en l’origen. I això implique fer un ‘Porta a Porta’. Després de dos anys d’estudi d’este projecte, hem vist factible aplicar un projecte pilot en quatre pobles, veure com funcione i quan ens pot costar; tot partint de l’experiència d’altres comarques catalanes, ja que a Aragó encara no s’ha implantat una programa d’estes característiques”.

Un projecte pilot i primerenc provoque dubtes i preguntes. Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures, en declaracions després del consell consultiu oferia la visió més incerta a este programa. “Estem parlant que la prova pilot, que només afectarà a quatre pobles de la comarca, supose l’augment de cost de les escombraries en tots els municipis d’un 14% el primer any i els cinc següents es baixaria a un 8%, sempre que els números que planteja la Comarca es complisquen. Una cosa complicada quan en este tipus de projectes sempre ixen coses que dificulten la seua implementació i poden incrementar més este cost”. Per la seua part, altres alcaldes es van mostrar més assertius a l’aplicació d’este ‘Porta a Porta’ pilot. Ramón Alonso, alcalde de Lledó, declarave també en finalitzar este consell d’alcaldes que “és un projecte que el porte totalment la comarca, però personalment crec que pot ser positiu a llarg terme. Tot i això no podem estar segurs del tot. De moment és un projecte pilot amb el qual anirem veient els resultats en estos quatre pobles. El problema vindrà amb la part econòmica. Si els números són els que han dit avui, crec que els veïns ho podran entendre, però hi ha feina d’explicar-ho”.

La consciència de reciclatge en els veïns

La divulgació del funcionament d’este programa i els seus perquès seran els punts més complexos a abordar. El pressupost d’este ‘Porta a Porta’ pilot destinaria una partida a una campanya de comunicació i explicació sobre el funcionament, els beneficis i la conscienciació de la cultura sostenible entre els veïns del Matarranya. Martí assenyalava en referència a esta qüestió que “la base de projecte pilot i d’un ‘Porta a Porta’ és conscienciar la població. Si això no s’aconseguix, no es reciclarà correctament des de casa. Hi ha comarques veïnes amb este projecte que han arribat a aconseguir un 80% del reciclatge al total de residus i a la llarga, acabes reduint els costos de recollida d’escombraries”, al que Martí afegie que” tenim previst, sobretot ara, en els quatres pobles on s’aplicarà, fer campanyes i reunions amb els col·legis, l’AMPA, els veïns i els ajuntaments per explicar com s’ha de fer i com s’arribarà a implementar”.

El ‘Porta a Porta’ en format pilot s’implementarà de cara a l’hivern en quatre pobles de la comarca del Matarranya després de debatre-ho a cada ajuntament. Un projecte totalment innovador i iniciador d’este sistema a Aragó que potenciarà la sensibilització de la població davant els problemes mediambientals.

Annabel Roda

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top