Vall-de-roures

La mort en els llibres, masterclass de difunts de Corral i Posteguillo

Vall-de-roures, 3 d’octubre de 2017

La capital del Matarranya organitze triple sessió de literatura amb la visita de José Luis Corral i Santiago Posteguillo, dos dels escriptors més importants de novel·la històrica a nivell nacional

Jornada de literatura en majúscules la que es va viure dissabte passat a Vall-de-roures. La capital del Matarranya va acollir triple sessió d’altura en la presència de José Luis Corral i Santiago Posteguillo, dos dels escriptors estatals de literatura històrica més importants del moment. Corral, autor d’obres com ‘Numancia’, ‘El códice del peregrino’ o ‘El trono maldito’, entre d’altres, va compartir tertúlia amb Posteguillo, pare de les trilogies de Trajano i Escipió l’africà, un dels escriptors de gènere romà més importants del planeta. Aprofitant la proximitat en el calendari del primer de novembre, tots dos autors van parlar de la mort en els llibres i en la història. José Luis Corral va parlar de l’edat mitjana, i Santiago Posteguillo ho va fer de l’Imperi Romà. El cap de setmana va donar molt de si, i entre les curiositats que van intercanviar els autors amb els seus seguidors es van tractar aspectes com el bon morir medieval, el preu de la vida, la mort com a entreteniment a Roma o l’existència de gladiadors dones.

Entre altres qüestions, José Luis Corral va considerar que “m’ha tocat parlar de l’Edat Mitjana i del preparar-se pel bon morir, cosa que avui en dia no se sol fer”. Un autor que “també he parlat de les diferents manifestacions al voltant de la mort, des de les danses de la mort, els monuments o la manera d’enterrar a les esglésies, fins a com de present era la mort, especialment des de l’any 1348, quan es va produir a tota Europa l’epidèmia de la Pesta Negra, que es va emportar al 40 per cent de la gent, i canviant per sempre més la perspectiva de la mort dels europeus”. L’autor aragonès també va fer esment al bon morir, “que en l’Edat Mitjana, una època en la qual el cristianisme i l’església ho condicionen tot, signifique preparar-se pel trànsit al més enllà i deixar ben arreglades les coses d’este món”.

Per un altre costat, Santiago Posteguillo va tractar la mort a l’antiga Romà. “He apuntat de quina manera era present la mort a Roma, des de la mort a la guerra en les lluites contra els bàrbars, la mort en la pròpia ciutat, ja fos des de la malaltia amb les pestes o altres malalties, o la mort reglada i forçada que es vivia a les lluites de gladiadors“. Posteguillo també va analitzar “què hi havia més enllà de la mort per als romans o com influïa la mort en la seua cultura”. L’autor va recordar que “la mort està per l’esclau, per al ciutadà i per a l’emperador. I un esclau ben tractat podia viure molt millor que un emperador, que sempre estava sotmès al ser assassinat. De fet, la majoria d’emperadors van ser assassinats: escanyats, enverinats, decapitats… Tot déu volia ser emperador, quan tots ells acabaven fatal”. La visitat d’estes dos bèsties literàries l’han impulsada Llibreria Serret i l’ajuntament de Valderrobres.

Rubén Lombarte 
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top