Torredarques

Torredarques reviu el fandango i el bureo en una nova edició del ‘Ball del Poll’

Torredarques – 2 de novembre de 2017

 

El poble es va vestir d’època i va recuperar els seus balls tradicionals amb la música de la Rondalla dels Ports

Torredarques es va vestir d’època per viure una de les edicions del Ball del Poll més emotives que es recorden. El poble estava de celebració. I és que enguany s’han commemorat 20 anys de la recuperació del ‘Ball del Poll’ a Torredarques. Encara que són molts els municipis del Matarranya compten amb este ball i festa en el seu passat històric (alguns d’ells fins i tot en música pròpia), com són La Freixneda, Pena-roja o Beseit, Torredarques és l’únic que el manté en el seu calendari. Les regles són molt senzilles. El millor ballador es quede amb el pollastre. I és el jurat, compost per tres persones, qui decideix. La música tradicional la van posar la Rondalla dels Ports. I en esta ocasió, el millor ballador va ser Joaquín Lorenzo, veí de Torrecilla.

Des Torredarques, Carles Terès va detallar que “enguany celebrem els 20 anys de la recuperació del Ball del Poll. Però com també es commemore la independència del municipi, hem celebrat un dia de germanor amb els nostres veïns de Mont-roig”. Un ‘Ball del Poll’ que va comptar amb diferents tallers de ball per a xiquets i per a adults, i que per finalitzar va viure el ball popular. “El Ball del Poll és un ball molt antic que es va deixar de ballar en els anys 40 del segle passat. La comissió de 1993 va recuperar el Ball del Poll. És un ball individual. Hi ha una sèrie de passos bàsics, i cada ballador ha de fer-ho el millor possible per seduir el jurat i fer-se amb el pollastre”, va concretar Terès. La jornada es va tancar amb l’actuació de Kapi, el cantant dels Azero, que va fer un concert acústic al centre social.

Rubén Lombarte
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top