Matarranya

Els sindicats forestals li recorden al Govern d’Aragó que el monte “ha quedat desprotegit”

Matarranya – 19 d’octubre de 2017

20171018 MediAmbient PreocupacióForestal

La retirada progressiva dels mitjans d’extinció forestal contraste amb la situació d’alt risc d’incendis forestals que s’està vivint a tot l’Aragó

Els sindicats que formen la majoria sindical de l’empresa pública SARGA denuncien la desprotecció que està patint en estos moments el monte aragonès. Després dels greus i durs fets que estan patint territoris com Galícia, el nord de Portugal, Castella o Astúries a causa de desenes d’incendis que han posat en risc no sol el patrimoni natural, sinó que també han acabat amb la vida d’algunes persones, des dels sindicats de CC.OO., UGT, OSTA i SCS denuncien que Aragó està completament desprotegit en cas d’un incendi. De fet, i a través d’este comunicat, els sindicats majoritaris destaquen que dels 80 punts de vigilància fixos que té l’autonomia, en estos moments només un continue vigent a la província de Terol. Recorden també que de les 62 quadrilles terrestres en queden sol 21 en activitat, i dels 39 camions cisterna només n’estan operatius 14.

Una retirada progressiva dels mitjans d’extinció que contraste amb la situació d’alt risc d’incendis forestals que s’està vivint a tot l’Aragó. A través del comunicat, els sindicats recorden que la sequera intensa que està patint l’Aragó inclús ha obligat a prolongar l’etapa d’alt risc d’incendis forestals fins al primer de novembre. Una sèrie de qüestions que des dels sindicats han donat a conèixer a través d’un comunicat, i en el qual també demanen una major professionalització d’un ofici tan important per al medi rural, així com una extinció forestal que s’allargue tot l’any. Javier Ciprés és del Matarranya i el president del comitè sindical de SARGA a la província, i apunte a Ràdio Matarranya que “no podem deixar el monte desprotegit. Des de direcció general estan donant alerta constant, inclús han aplaçat les cremes agrícoles per al pròxim 11 de novembre”, va dir.

Ciprés va remarcar que “el comunicat ix per una senzilla raó. Portem bastants mesos, concretament des del mes de maig quan es van aprovar els pressupostos, que DGA va donar 3 milions d’euros perquè les quadrilles forestals treballaren fins a finals d’any. Però l’operatiu de prevenció i extinció no està fent el que realment se li va manar a les Corts”. De fet, “ens diuen que es podrà treballar fins al 31 de desembre, però sol fent treballs silvícoles i no anant a focs, i no estem disposats a deixar el territori desprotegit veient com està el monte i veient el que està passant al nord del país”. Ciprés va afegir que ara el Matarranya no té ni punts de vigilància ni autobombes, i en cosa de setmanes plegaran les quadrilles forestals de Vall-de-roures i Valldesgorfa. D’extinció àeria, sol quedarà permanent Alcorisa.

A través d’este comunicat, els sindicats han remarcat que l’extensió del període laboral s’ha fet efectiu en algunes quadrilles terrestres, però sense poder fer accions d’extinció. “Imaginem-nos que estem a Calaceit i a tres minuts es fa un foc i no podem actuar. Que dirà la gent? Es posaria en contra nostra. El veí no sap si podem actuar o no. Però no hi podríem fer res i hauríem de deixar que es cremés tot”. Al mateix temps, Javier Ciprés també ha posat damunt de la taula algunes contractacions precàries que està vivint el món de la prevenció i extinció forestal. “La secció d’autobombes i torres de vigilància són molt precàries. Hi ha qui treballe sol tres mesos. Tenint el dispositiu que tenim a la nostra comarca, i veient com està el monte, és molt arriscat. Si volem ser professionals, hauríem de treballar els 12 mesos de l’any”, va considerar.

De fet, este estiu s’han donat dificultats importants per trobar conductors d’autobomba. “Ningú pot viure treballant tres mesos a l’any”, va entendre el president del comitè sindical de SARGA a Terol. Este comunicat l’han donat a conèixer en uns dies que són especialment delicats per al món de l’extinció forestal, sobretot per les notícies que arriben des del nord de la península. “Estos dies són de molta preocupació”, va dir Ciprés. “La nostra quadrilla forestal hem tingut 20 incendis. En circumstàncies com els incendis de Lledó i d’Arenys, si no arriben a estar les helitransportades catalanes i ens hagueren ajudat, hagués segut molt complicat apagar-los. Imaginem-nos-ho ara, amb la sequia que tenim. Podria passar el que està passant a Galícia. Quan es descontrolen, els foc t’ho cremen tot”, va tancar Javier Ciprés.

Rubén Lombarte
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top