Esports

Mikel Besora s’emporte la primera TastavinsTrail en un temps inferior a l’hora i mitja

Pena-roja de Tastavins – 17 d’octubre de 2017

20171016 Penaroja TastavinsTrail

Més de 600 persones van córrer en les diferents modalitats de carrera que es van preparar en la primera Fira de l’Aventura de Pena-roja. Al llarg d’estos dies d’activitats també es van fer diferents xarrades, una Fira del Corredor i una trobada d’escaladors a les Masmut

Mikel Besora va trencar tots els esquemes. I és que inclús l’organització es va quedar sorpresa dels temps que van marcar els millors corredors en esta primera edició de la TastavinsTrail, una competició en cinc formats de carrera diferents que va reunir més de 600 corredors el passat dissabte a Pena-roja. La TastavinsTrail va ser l’acte central d’esta primera experiència catalogada com a Fira de l’Aventura que es va allargar tres dies, la qual va preparar l’ascens a La Tossa, de 17 quilòmetres, en format de carrera i marxa senderista, carrera i marxa senderista també de 7 quilòmetres i un minicros per als més jóvens. La prova reina va reunir molts participants. En categoria masculina, la victòria va ser per a Mikel Besora, que va fer un temps de 1.26.21 i arribant a la Tossa en un temps de 0.36.53. Eixida molt forta, que va situar Besora i Javier Medall des de l’eixida en les primeres posicions, privilegi que no van soltar fins a la meta. Medall va acabar segon, arribant a meta en un temps de 1.26.32. Van traure més de sis minuts al tercer, que va ser David Arbues. El quart classificat, i per corredor del Matarranya, va ser Álex Moreno, de Valderrobres, fent un temps de 1.34.16. En categoria femenina, la millor va ser Pilar Prades, fent un temps de 1.47.19. La segona va ser, Maribel Sanz, professora de l’institut del Matarranya i resident a Beseit, fent un temps de 1.54.31. I la tercera va ser Vanessa Bataller, marcant un temps de 1.59.21.

En la modalitat 7k, la victòria masculina va ser per a Youssef Abaghad, que va fer un temps absolut de 29.57. L’anècdota de la carrera va ser que va fer un tram de la ruta llarga i va haver de recular. Encara així, va saber remuntar i va acabar primer. El segon va ser Carlos Jávega, del Matarranya, mentre que el tercer va acabar Ignacio Mora. I en categoria femenina, la victòria va ser per Laura Clavería, seguida de Elvira Ponz i Bea Badal. Uns formats de carrera que es van complementar amb marxes senderistes i propostes divertides, com Victoria o Jamón. En el traçat llarg, i sol per als corredors, l’organització va posar alguns pernils. El corredor havia de decidir si agarrar el pernil i portar-lo fins a la meta o continuar. Un dels participants que va portar el cuixot fins a la meta va ser Simeón Vicente, de Nonasp, que va explicar que “he de dir que veníem en la idea d’endur-nos el cuixot. I he de dir que la baixada en el cuixot s’ha fet dura”. Luis Lizana és l’organitzador d’esta TastavinsTrail, i va afegir que “portàvem molt de temps buscant una carrera d’estes característiques a Pena-roja. I durant dos hores hem estat de manera permanent amb la pell de gallina”. Sorpresos per l’alta participació i també pels temps que van fer els millors corredors. “Han eixit dos corredors molt forts des d’inici i en 1 hora i 26 minuts han arribat a meta”. Una pujada a la Tossa que destaque per tindre un ascens acumulat d’uns 800 metres.

Fira i Jornades d’Escalada

Però esta primera Fira de l’Aventura van ser moltes més coses. Des de l’ajuntament van preparar un Rocòdrom durant els tres dies, es va fer una Fira del Corredor per a la tarde del divendres i el matí de dissabte amb 10 stands diferents i es van programar algunes xarrades. Entre els assistents, Armand Ballart, un dels pioners en obrir vies d’escalada a les Roques del Masmut. Al respecte, Ballart va explicar que “hem parlat sobre les Roques del Masmut. Pena-roja va demanar de fer una conferència sobre esta qüestió, un lloc que m’he estimat molt i un dels meus preferits com a escola d’escalada. Recordo que a l’any 1983 vam començar a vindre aquí, quan vam descobrir este entorn meravellòs”. Des de Morella, el club ESPEMO va parlar de l’experiència Big Wall que van fer al Yosemite. Diego Miralles va concretar que “a natres ens agrade molt viatjar i escalar. I l’any 2011 una de les activitats va ser al Yosemite, als Estats Units, fent vies que has de fer nits a la paret”. Paral·lelament, i durant la jornada de diumenge, a les Masmut precisament es va fer una Trobada Provincial d’Escalada que va reunir més de 30 escaladors de diferents racons. Una experiència que també va reunir molts veïns de la zona per a observar con els escaladors s’enfilaven per les parets. De fet, i al llarg de la jornada de diumenge inclús es va aprofitar l’experiència per a obrir dos vies més a les Masmut.

Des de Pena-roja, Francisco Esteve, alcalde del municipi, va recalcar que “dissabte ha segut un dia intens. Se’ns ha desbordat d’inscrits a última hora, però una vegada més, i gràcies al voluntariat, hem d’estar contents”. Més de 600 persones pel monte amb zones d’accés complicat que “obliguen a muntar un dispositiu important”. Des de l’ajuntament van destacar que “segurament tenim moltes coses a millorar, però també moltes coses que hi tindrien cabuda. Si això funcione, anirien apareixent modalitats i experiències noves”. De fet, enguany s’ha concentrat tot en marxa, cros, imatge i escalada, però de cara a les experiències de pròxims anys es vol apostar amb noves disciplines com serien el món del cavall i de la bicicleta.

Rubén Lombarte
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top