Queretes

La campanya de verema s’avance al Matarranya en les varietats més primerenques

Les gelades que es van patir a la primavera faran caure la collita, que en algunes varietats pot ser entre el 50 i el 60%. Bona maduració del raïm, que augure uns bons caldos de la IGP ‘Vinos de la Tierra’

A setembre torne la rutina. S’acaben les vacances i toque preparar els llibres de l’escola. Però no sol això. Enguany també ha tocat amanir les màquines per començar la collita del raïm. I és que la verema s’ha avançat unes setmanes al Matarranya. Els excessos de calor i l’escassa precipitació que hem tingut durant l’estiu han avançat la recol·lecció de les varietals més primerenques en una campanya que s’espere més curta que altres anys. I és que les fortes gelades que es van patir a les valls fondes coincidint amb la nit de Sant Jordi han fet molt de mal en algunes varietats de raïm, que faran caure entre el 50 i el 60 per cent la collita en algunes zones. Per contra, l’estiu ha segut molt correcte per a la maduració del raïm, de tal forma que s’esperen uns caldos igual de bons i inclús millors que els que vam tindre la temporada passada.

Carlos Albesa és responsable de Bodegas Crial de Lledó i president de la IGP Vinos de la Tierra, i ens explique que “ho tenim tot a punt per a la verema. De fet, hem veremat alguna varietat més primerenca, com el syrah”. Altres varietats, “com la garnatxa que podem trobar a estos bancals, per les condicions climàtiques i el microclima que tenim al terra, ha vingut més prompte”. Crial estava fent ahir dimarts “els últims controls de maduresa. Si tot és correcte, la veremarem estos dies”. En relació a les perspectives de cara a la campanya d’enguany, Carlos Albesa apunte que “la gelada de Sant Jordi a les valls fondes va fer mal, i això ens ha portat un retràs i una reducció de collita”. I és que “les segones brotacions mai aporten tant de fruit com les primeres”. Això fa que “la collita de les valls sigue més escassa, i al mateix temps serà un raïm que tocarà veremar més tard que el que no s’ha gelat”. Paral·lelament, des de Crial apunten que “les zones que no s’han gelat porten un raïm molt correcte, de gran qualitat”, i que “l’estiu ha segut molt bo per a la maduració”. Per tant, per un costat les gelades castigaran la producció, però per un altre, “i com l’estiu ha segut bo per a la maduració, les qualitats seran bones o inclús superiors que altres anys”.

Dies molt intensos els que s’estan vivint esta setmana per zones de Calaceit, Queretes, Lledó, Arenys o Vall-de-roures. Dies “de molt de control al camp, de visita de finques per a saber l’evolució de la maduració del raïm. Hi ha tres dies de maduració que són òptims, que es quan collim. Passats estos tres dies, el raïm perd propietats enològiques. Si el collírem abans, el veremaríem verd”, explique el president de la IGP Vinos de la Tierra. Per tant, “hem de veremar en funció de les característiques que busquem per al vi”. Un territori, el Matarranya i el Baix Aragó, que cada dia fa una aposta més intensa cap als vins de qualitat i d’autor. “Aquí el que valorem és la qualitat”, considere Carlos Albesa. “Busquem vins molt agradables, afruitats, que vinguen de raïms correctament madurs. El consumidor és intel·ligent i sap triar els millors vins”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top