Valljunquera

‘La quadrilla’ organitza la festa de Sant Cristóbal a Valljunquera per última vegada

20170715 SanCristobal Valjunquera 2

Un grup d’amics diu adéu de l’organització d’esta festa a l’ermita de Santa Bárbara després de 40 anys. Un lloc que s’ha vist rehabilitat gràcies a la unió i treball de la quadrilla que ara passarà a ser rellevada per les noves generacions

Sant Cristóbal, el patró dels viatgers, fa 40 anys que la seua festa i commemoració van ser recuperades en Valljunquera de la mà d’una quadrilla d’amics. Este grup, els membres ara rosen o sobrepassen els vuitanta anys, es reunia este passat 15 de juliol per organitzar esta celebració per última vegada en ser rellevats per dos matrimonis del poble el pròxim any.

L’ermita de Santa Bàrbara situada a la part alta d’un tossal a l’altra riba del riu i separada de la resta del poble, ha estat l’encarregada d’albergar sempre esta festa. Una cerimònia en la qual no van faltar cistelles plenes de “pamboli” cuinat per les dones d’esta quadrilla, una missa amb la benedicció de cotxes, beguda per a tots els assistents i la consegüent berena – sopar entre grups d’amics al peu de l’ermita. La quadrilla intentaven fer memòria de l’any en què van començar a moure esta festa: “més de quaranta anys” deien Sole i Maria Jesús. Luís Insa repetia: “a prop dels quaranta anys que el vam començar”, però cap conclusió exacta. Montserrat Jarque destacava que “tot va començar perquè un dia vam anar a berenar tots amb els nostres fills encara minuts a esta ermita i vam veure que estave totalment abandonada. Havien fet foc dins, estave totalment bruta, havien guardat bestiar i vam decidir arreglar-la entre tots “. Tots a una van concloure rehabilitar l’ermita i els seus voltants. “Passavem pel poble a recaptar diners i la gent va col·laborar molt” afegia Jarque.

20170715 SanCristobal Valjunquera

“Veníem tots els caps de setmana a arreglar els voltants i venien gent també del poble a ajudar-nos” assenyalava Nicanor Guàrdia. Tots es recordaven que l’any 1981 van col·locar la porta de l’ermita i la campana. Esta va ser un regal gràcies a la mediació de Miguel Serrat. Encara que també els pins del voltant de l’ermita van ser una donació que van rebre. I és que la col•laboració i suport del poble de Valljunquera amb la iniciativa i espenta d’esta quadrilla no ha faltat mai sigue amb alguna aportació econòmica o bé amb parell de quilos de sucre o dues dotzenes d’ous per cuinar el “pamboli”, la resta s’encarrega de suplir este grup.

Actualment l’ermita i els seus voltants estan perfectament restaurats amb una zona infantil, una àrea totalment tancada per fer foc, una font connectada a la xarxa municipal i amb la vista posada en la instal·lació de llum dins de l’ermita amb els diners recaptats este any. Unes millores que observen i ensenyen tota la quadrilla orgullosa del que s’ha aconseguit, però també en una mica de nostàlgia en veure que cada vegada són menys les persones -sobretot joves- els que no participen en la celebració, en ser cada vegada menys membres en la quadrilla. Anys d’esforç, il·lusió i treball d’este grup que són i seran recordats per ser un exemple d’espenta, d’unió i d’amistat per a les quadrilles futures de Valljunquera.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top