Matarranya

El V festival ‘Matarranya Íntim’ omplirà Queretes d’arts escèniques d’avantguarda

presentación cretas 1

Sota el lema ‘Matarranya té nom de dona’ el festival ha programat 15 accions artístiques que es desenvoluparan en cases i espais públics del municipi. Els actes començaran el divendres 4 ‘agost i s’allargaran, gairebé sense descans, fins al diumenge 6

Queretes i Saragossa van acollir el passat dijous 20 de juliol la presentació de la V edició del Festival Matarranya Íntim, que se celebrarà els pròxims dies 4, 5 i 6 d’agost a Queretes, en la que es va destacar que per primera vegada la cita se celebrarà sota un lema. En aquest cas, el lema serà Matarranya té nom de dona’.

Durant la presentació, tant Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, com Fernando Camps, alcalde de Queretes, van defensar que aquest festival suposa acostar fins als municipis del territori espectacles d’arts escèniques als quals difícilment tenen accés els habitants de la zona. Així mateix, tots dos representants polítics també van assenyalar que un esdeveniment d’aquestes característiques ajuda a dinamitzar la comarca, té una considerable repercussió econòmica per a les empreses de serveis de la zona i ajuda a promocionar la marca ‘Matarranya’ a la resta d’Aragó, i també a Catalunya i València. En la mateixa línia, David Arrufat, tècnic de cultura de la Comarca del Matarranya, va defensar que “este festival, que s’integre en lo projecte Festivals del Matarranya al costat d’altres activitats, ajude de manera clara a dinamitzar l’activitat cultural dels nostres pobles. A més, aconsegueix que la part més innovadora de les arts escèniques pugue arribar a una zona rural com és la comarca del Matarranya. Per la seva banda, José Higueras, president de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, va assenyalar que des de l’entitat es porta donant suport al festival des de la primera edició perquè l’associació té clar que ajuda a fomentar el turisme cultural i suposa “un clar benefici ‘pels empresaris del territori.

En ambdues presentacions, també es va voler destacar que un dels principals canvis d’aquesta edició és que l’equip organitzatiu s’ha reestructurat donant entrada a veïns del Matarranya. També es va assenyalar que una altra de les novetats és que enguany, i per primera vegada, el festival programa una acció d’art visual, amb la inclusió al programa de l’exposició fotogràfica La última danza‘ d’Ernst & Ernst, que inclou la imatge que il·lustra el cartell promocional d’aquest V Festival ‘Matarranya Íntim’.

presentación cretas 2

Un altre dels punts que va ocupar gran part de les presentacions va ser explicar el caràcter especial de la iniciativa, concretant que les actuacions s’allunyen dels seus habituals espais de representació per entrar en cases i espais que mai solen acollir activitats d’aquest tipus. “Heu de pensar que durant tot lo festival los assistents entraran a cases, locals i espais, tant públics com privats, que res tenen a veure en una sala de teatre. De fet, en alguns casos les obres es desenvoluparan a cases actualment tancades i caminar per elles gairebé supose viatjar en el temps unes dècades enrere”, va explicar Fernando Mallén, responsable d’espais del festival, que també va voler assenyalar que “realment aquells que vinguen al festival no disfrutaran únicament dels espectacles, sinó que també descobriran lo poble de Queretes i l’arquitectura, decoració i l’ambient de les cases del poble. És a dir, podran visitar allò que normalment està ocult als ulls dels turistes o visitants”.

presentación zaragoza 1

Pel que fa a la programació del festival, Jacobo Roger, director artístic, va voler destacar que en aquesta edició ha augmentat notablement el número d’accions que es desenvoluparan arribant a un total de 14. Que serien 15 si incloem l’exposició ‘La última danza‘, citada anteriorment. “La veritat és que la idea era tindre entre 10 i 11 espectacles, però com sempre volem tenir peces de tots els estils, al final augmentem el nombre d’actuacions. D’aquesta manera, tindrem des de peces de text curtes fins a actuacions musicals llargues, passant per activitats més dirigides als nens o dansa”, ha apuntat Roger, que també va voler destacar que “gairebé podria dir el mateix de les companyies que ens visiten. Tenim artistes de diferents punts de la península i alguns que vénen des d’altres països. Entre ells, trobem tant companyies de recent creació com a agrupacions que tenen gairebé 30 anys d’història com la Companyia Hongaresa de Teatre o Visitants”.

En resum, una oferta molt àmplia que reuneix gran part dels gèneres que coexisteixen avui dia en les arts escèniques d’avantguarda i que segur que no defraudarà a ningú.

presentación zaragoza 2

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top