Vall-de-roures

La pedra en sec presente candidatura conjunta per a ser Patrimoni de la Humanitat

20170721 Territori TrobadaSénia

La candidatura està liderada per Xipre, però hi participen més països com França, Itàlia o Espanya. Hi coopere la Mancomunitat Taula del Sénia, que té inventariat el patrimoni dels 27 pobles que la integren

La pedra en sec es pot convertir de cara al 2018 en Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Xipre lidere una candidatura europea on també participen altres països europeus, com ara Croàcia, Suïssa, Eslovènia, Espanya, Itàlia i França. Candidatura en la que també hi coopere la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que té inventariat tot el patrimoni de pedra en sec dels 27 municipis que la integren. De fet esta va ser una de les qüestions que es van tractar en l’assemblea de la Taula del Sénia celebrada el passat dimarts 18 de juliol a Vall-de-roures, a la capital del Matarranya, on es va posar sobre la taula els diferents projectes de present i futur que treballe la Mancomunitat. Un d’ells és esta candidatura europea. Tere Adell, gerent de la Taula del Sénia, va considerar que “pensem que arribarà a bon terme perquè la pedra en sec ho mereix i perquè Xipre, fins ara, no té cap declaració d’estes característiques”.

Adell va recordar que la declaració de la pedra en sec com a Patrimoni de la Humanitat “ha estat presentada per Xipre, un país que per ara no té cap declaració de la UNESCO. Això done punts. Però, al mateix temps, és una candidatura europea perquè estan altres països com Espanya, Itàlia o França”. La gerent de la Taula del Sénia va apuntar també que “la candidatura va començar a rodar sense que natres sabérem res, però tenim contacte amb la gent que ho està movent. Ara és el moment d’aportar contingut a esta candidatura, i com han vist que tenim els inventaris complets dels 27 municipis que integren la Mancomunitat, ho han considerat importantíssim”. Precisament, i al voltant de la pedra en sec i l’arquitectura rural, la Mancomunitat de la Taula del Sénia participe enguany en unes noves Jornades Europees de Patrimoni que esperen omplir d’actes i escapades els pobles del Territori Sénia.

Xylella fastidiosa i el Parc Cultural del riu Sénia

Durant l’última assemblea va tocar parlar de diferents qüestions, com ara obrir la Taula del Sénia a problemàtiques que afecten els municipis dels tres costats de frontera. Entre algunes temàtiques es va tocar la PAC o el despoblament. Encara que hi ha una qüestió que preocupe, i molt, al medi rural. Parlem de l’arribada a la Península Ibèrica de la xylella fastidiosa, un bacteri que ha arrasat oliveres, però també els fruitals i ametlers, arbres en general, a Itàlia. La xylella fastidiosa va entrar a Mallorca i també ho ha fet a Espanya a través d’Alacant. Sobre esta qüestió, Tere Adell va entendre que “és un tema preocupant pels efectes i conseqüències que ha tingut a Itàlia, on a les zones infectades han hagut d’acabar amb hectàrees i hectàrees d’oliveres i altres cultius. No sol ha afectat l’olivera, sinó que també ha tocat cirerers i ametlers. I això, a natres, ens afecte de ple”. D’aquí que han començat a fer xarrades per a prevenir i com actuar en cas de detecció.

Parlant de coses més amables, la Mancomunitat va informar a l’assemblea de la creació del Parc Cultural del riu Sénia, un projecte que integrarà 10 municipis de la Taula. Al respecte, Tere Adell va explicar que “tots els projectes nous fan molta il·lusió. El Parc Cultural afectarà 10 municipis, tres catalans i set valencians. Un projecte que tindrà el suport de la Generalitat Valenciana i de la Generalitat Catalana”. D’aquí que sigue la Mancomunitat de la Taula del Sénia l’organisme idoni per gestionar-lo. Adell va afegir que un Parc Cultural “és una cosa bastant nova. De fet, València sol té un Parc Cultural. I per a natres és tot un repte de futur”. En un altre ordre de coses, la Taula del Sénia va informar també de la celebració de la pròxima Mostra del Sénia, que està prevista per al 2018 a Pena-roja. D’esta manera, i després de passar per Sant Jordi (País Valencià) i La Galera (Catalunya), la mostra torne a l’Aragó.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top