Aragó

DGA destinarà 2 milions més als ajuntaments que tinguen algun espai natural protegit

Esta nova inversió impulsada pel Govern d’Aragó va dirigida a eixos municipis amb parcs i reserves. Hi ha veus que demanen un canvi en els beneficiaris d’estes ajudes

El Departament de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat de la DGA ha augmentat en dos milions d’euros el pressupost d’enguany per a compensar els municipis que tenen Espais Naturals Protegits. Parlem d’una nova inversió a repartir entre aquelles localitats aragoneses que tinguen Parcs Nacionals, Parcs Naturals, Reserves Naturals, Paisatges Protegits o Monuments Naturals. Uns diners que es repartiran de forma proporcional a les superfícies protegides. Estos dos milions d’euros se sumen als 4,5 milions d’euros d’inversió directa que estaven previstos en el pressupost de 2017 aprovat per llei a les Corts d’Aragó. De la mateixa manera, s’afegirà més d’1 milió d’euros en ajudes i subvencions dirigides a ajuntaments i particulars per a la millora d’infraestructures vinculades a la ramaderia extensiva, a activitats forestals, a la conservació d’hàbitats i al desenvolupament sostenible als pobles que aporten territori a estos entorns naturals.

A Aragó hi ha 18 espais naturals protegits els quals no sol suposen una millora de la conservació dels recursos naturals, el paisatge, la fauna i la flora silvestres, sinó que també ajuden al desenvolupament socioeconòmic del territori en el qual s’estableixen, creant-se altres sectors de treball en els mitjans rurals. No obstant això, l’actual normativa dels Espais Naturals Protegits a Aragó fixe que siguen els ajuntaments els beneficiaris econòmics en detriment dels particulars. De fet, este és un factor que ha conduït al fet que propietaris amb finques dins del límit dels Ports de Beseit s’oposen a la creació de qualsevol figura de protecció natural com pot ser un parc natural, tal com es va demostrar el passat dijous a la reunió informativa organitzada per “Gent de Matarranya”. La posició de molts particulars és que són els propietaris d’estes finques els que aporten espai als entorns naturals, mentre que són els ajuntaments els que reben els beneficis.

Al territori són dos les formacions polítiques -Chunta i PAR- les que s’han pronunciat a favor d’un canvi en la legislació i que els particulars puguen tindre obtindre fórmules de compensació. Una iniciativa que podria ser una de les eixides a la possible creació d’Els Ports com un espai natural protegit que obligarà al diàleg entre totes les parts afectades.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top