Destaquem

Més de 850 caminants s’inscriuen a la Marxa Senderista que enguany s’ha desplaçat a Pena-roja

20170312 Penaroja MarxaSenderista MartaJiménez (3)

L’activitat a l’aire lliure va girar al voltant de les Roques del Masmut i es va fer en absoluta normalitat. Enguany, la marxa senderista ha tingut un toc solidari. La pròxima edició tocarà, molt probablement, a La Portellada

Més de 850 caminants van participar ahir diumenge en una nova edició de la Marxa Senderista del Matarranya. Una edició, la número 16, que enguany va recórrer alguns dels punts més emblemàtics del terme municipal de Pena-roja. L’organització va mantindre la línia dels últims anys i va preparar dos rutes. Una de curta, d’uns 14 quilòmetres i més assequible, que va fer una volta rodona per les Roques del Masmut, pujant al mirador i baixant a la canaleta. La llarga, de més de 20 quilòmetres, va fer una volta més grossa, marxant als Mollons, el Barranc d’en Ferri, els Molinars i el Cingle de Sant Jaume, per després baixar per les Bassetes, la Creu del Llop i tornar a la vila per les Roques del Masmut. Més de 1.000 metres de desnivell acumulat que van pujar fins als 1.250 metres d’altitud i que van recórrer punts naturals tacats per l’obra literària d’en Desideri Lombarte, el pena-rogí  més il·lustre.

Pena-roja va començar a moure a les 7 del matí. Els més de 60 voluntaris que van col·laborar en la marxa senderista d’enguany van començar a ocupar les seues posicions perquè a les 8 del matí, aquell que volgués, poguere emprendre la marxa. Matí nuvolós, amb amenaça de pluja, però que després va escampar. Jornada, per tant, idònia per a caminar. Les temperatures van baixar respecte als dies anteriors. L’única pega, el vent, que va bufar amb bastanta força en alguns moments de la jornada. Els senderistes més matiners van eixir de la plaça de Pena-roja ben prompte. I els primers a tornar al poble ho van fer abans de les 12 del matí. Els més atrevits inclús van empalmar la ruta llarga amb la curta des de les Roques del Masmut, on es trobaven tots dos itineraris. Una marxa senderista que es va fer en absoluta normalitat i sense patir incidències rellevants. Algun caminant desperdigolat pel Barranc d’en Ferri i poca cosa més.

Salomé Roquer, tècnica d’esports de Comarca del Matarranya, va reconèixer que “tot ha anat molt bé. Ningú s’ha fet mal, i això és el més important”. A la vegada, va voler donar les gràcies a totes i tots els voluntaris. “Sempre ho hem dit. Si no fos per la gent voluntària, veïns de totes les edats, activitats com esta marxa senderista no es podrien fer”. Roquer va recordar que fa falta molta gent. “Necessites voluntaris als avituallaments, a les inscripcions, per a repartir el dinar. Tenim a la gent de protecció civil, l’ambulància… recursos humans imprescindibles per a fer marxes d’estes característiques”. Activitat frenètica entre el voluntariat d’esta marxa senderista. A les 7 del matí els primers voluntaris ocupaven punts estratègics a les zones d’aparcament. I abans de les 8 del matí es feien les primeres inscripcions. Rosaura Cardona, una de les voluntàries, va destacar que “hi ha molt de treball, però es fa en tanta il·lusió que estem entusiasmats”.

20170312 Penaroja MarxaSenderista MartaJiménez (6)

Una marxa ‘solidària’

La marxa senderista celebrada a Pena-roja també va tindre un toc solidari. I és que a la plaça, a la mateixa eixida, va muntar paradeta Dona Médula Aragón. Des de l’associació, Ignacio Torrubia va destacar que “hem vingut a informar sobre la donació de medul·la” i conscienciar a la gent de la importància de ser donant. Torrubia va recordar que “els requeriments fonamentals per a fer-se donant és tindre entre 18 i 55 anys, tindre bona salut i estar ben informat, ser solidari i altruista”. Per ser donant no cal anar a Saragossa. “Ens podem inscriure en qualsevol unitat mòbil de donant de sang que es mou per estos pobles”, va afegir. Ignacio Torrubia va reconèixer que la donació de medul·la ha generat molt d’interès entre els veïns del Matarranya pel cas de Javier, un xiquet de mesos de Vall-de-roures que ha trobat el seu donant compatible de moll d’os. Però com Javier, hi ha mils de persones que necessiten un donant compatible.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top