Matarranya

Corder: molt més que costelles i espatles

20161109 Gastronomia JornadaGastromatarraña (4)

L’Escola d’Hostaleria va albergar, en el marc de les 5enes Jornades Gastromatarraña, una jornada dedicada al corder amb xarrades, un show cooking i un nou concurs gastronòmic

La saviesa popular ens recorde que del porc s’aprofite tot. Però una cosa que molts de natres no sabíem és que del corder cada vegada se’n trau més profit. Esta va ser una de les conclusions que es va extraure en la jornada formativa que l’Escola d’Hostaleria va acollir en el marc de les Jornades Gastromatarranya, dedicades enguany al corder. De fet, el passat dimarts 8 de novembre, els alumnes de cuina, restaurant i serveis de l’IES Matarranya van comptar amb la presència de Javier Robles, cuiner oficial del consell regulador del Ternasco de Aragón. Un expert als fogons que va donar unes pinzellades sobre l’origen i les característiques que fan del Ternasco de Aragón un dels corders més cotitzats arreu d’Espanya i l’estranger. En una entrevista de Ràdio Matarranya, Robles va parlar de la importància que té el corder per a fixar població al territori. “El Ternasco de Aragón es produeix a 400 dels 800 pobles que tenim a Aragó. Això supose un volum molt important a l’hora de fixar població. L’últim en marxar d’un poble segurament serà el pastor”, va entendre Javier Robles.

20161109 Gastronomia JornadaGastromatarraña (1)
Però com està el consum de corder, quan sol ser una carn que s’associe sobretot a actes festius? Javier Robles va recordar que “Pastores ha estat contractat enguany per donar una sèrie de xarrades de cara a la promoció del consum de la carn de corder”. I és que “entre 2007 i 2014 el consum de carn de corder a Espanya ha caigut fins a un 50 per cent, mentre que durant eixe temps la venda de Ternasco de Aragón ha crescut en un 30 per cent”. D’aquí que “el Ministeri s’ha fixat en el nostre exemple d’èxit i volen que compartim eixes claus amb tota Espanya”. Javier Robles va remarcar que la principal causa de la caiguda del consum de corder està precisament vinculada a que “és una carn que associem a les festivitats”. D’aquí que Pastores hage impulsat una campanya de nous talls de corder “on es treballen peces més econòmiques”, com poden ser el coll, la pota o la corretja, que ens poden donar uns resultats excel·lents. De fet, i en el marc dels menús que han preparat 21 restaurants del Matarranya dins d’estes 5enes jornades Gastromatarranya, podem degustar diferents parts del corder i de formes ben variades.

La jornada formativa a l’Escola d’Hostaleria no va acabar aquí, i els alumnes de cuina i restaurant van participar d’un ‘show cooking’ a càrrec de Clara Lapuente de l’Hotel La Alqueria de Ràfels. La jornada també va servir per a viure un nou concurs gastronòmic, on els premis a millor presentació i millor gust se’ls van endur Baudilio i La Alqueria, respectivament. Des de l’Associació dels Empresaris, impulsora d’estes jornades, el seu president, José Antonio Higueras, va recalcar la importància que tenen estes jornades de cara a consolidar gent en una època de l’any on el turisme és més de ponts i caps de setmana. En este context, Higueras va entendre que “estos caps de setmana hem tingut bons comentaris dels hostalers de la zona” perquè “s’està tancant el cercle i les jornades estan creant una inquietud entre el públic”. El president dels empresaris va destacar la importància de creure i potenciar el producte de la terra. “És producte de proximitat, de la terra i de qualitat. Cal apostar i reivindicar-lo, perquè el producte de la terra està per donar a conèixer el territori a aquells que ens visiten”.

20161109 Gastronomia JornadaGastromatarraña (6)

Les Jornades Gastromatarranya van començar el 29 d’octubre i s’allargaran fins al 11 de desembre. Durant eixe període, tots els interessats i interessades podran degustar el corder de diferents maneres si van a qualsevol dels 21 establiments que participen de l’edició d’enguany. Trobarem restaurants participants entre les poblacions de Calaceit, Beseit, Queretes, Vall-de-roures, Ràfels, Pena-roja, La Freixneda, Fontdespatla, la Torre del Compte i Mont-roig.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top