Sector primari

DGA plantege traure la planta de purins de Vall-de-roures a 2 € el metro cúbic

20161010 Vallderoures ReaccionsPurins

Reunió entre agents polítics i socials del Matarranya presidida per la directora de l’Institut Aragonès de l’Aigua. DGA traurà a licitació la planta de purins com a prevenció a la concentració dels nitrats

La setmana passada es va viure al Matarranya una important reunió entre agents socials i polítics del territori que va presidir Inés Torralba, nova directora general de l’Institut Aragonès de l’Aigua. Una reunió que com a principal punt es va centrar en la possible posada en marxa de la planta de purins de Vall-de-roures, una important inversió que ha fet el Govern d’Aragó però que, a dia d’avui, encara no ha operat mai. La idea que va traslladar Torralba als representats de l’Ajuntament de Vall-de-roures, de Comarca del Matarranya i al sector agrari territorial va ser la de posar en marxa la planta de purins com a ferramenta de gestió dels residus ramaders, però també com a punt de destí d’altres residus agraris i orgànics. Carlos Boné, alcalde de la localitat, va considerar la reunió “de bona. Les plantes han suscitat interès, i ens han explicat que estes plantes no sol servirien per als purins”, sinó que s’hi podrien destinar “altres residus” com “restes agràries” o també la matèria orgànica.

La planta de purins de Valderrobres, com la de Pena-roja o les de la Llitera, han suposat una important inversió amb diners públics. Per això, des del territori entenen que seria coherent posar-les en marxa. Al mateix temps, Carlos Boné va destacar que “si arribem a donar-li viabilitat a la planta i al final val per a la finalitat marcada, que és reduir la concentració de purins al territori, haurà valgut la pena fer esta inversió”. Boné va fer menció també a la planta de purins de Pena-roja, on s’ha parlat també de la creació de llocs de treball. “L’empresa que ha vingut a gestionar la planta de Pena-roja no sol ha parlat de solucionar el problema dels purins”, sinó que “al mateix temps generarà llocs de treball”. D’aquí, la doble importància que poden tindre estes plantes de purins al Matarranya. De la reunió es va extraure també el preu que pagarien els grangers per a dur els purins a la planta de Vall-de-roures. “S’ha parlat de 2 euros amb transport, un preu que pot ser viable per a tots”, va entendre Boné.

Des del consistori van valorar també el projecte com a remei per a compaginar turisme amb sector primari. “Al Matarranya portem uns anys que s’està parlant molt del turisme, però no podem oblidar que el sector primari és a dia d’avui la base i el motor principal del territori”, va considerar Carlos Boné. L’alcalde del municipi va afegir que “aquí està Arcoiris, que genere molts llocs de treball. És l’empresa més gran que tenim, i d’ella depenen moltes famílies, cosa que demostre el pes que té la ramaderia al nostre territori”. Durant la reunió també es va parlar del centro gestor, una figura que està constituïda des de fa anys i on hi estan representats Ajuntament de Vall-de-roures, la Comarca del Matarranya i el sector primari. Carlos Boné va apuntar a este mitjà que el centro gestor “serà més un ens de control. Mantenim els percentatges de representació, però en lloc de que el centro gestor s’encarrego de traure a licitació la planta, això ho farà el Govern d’Aragó, que té més mitjans i coneixements sobre la matèria”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top